Moč narave: Aronija

9. jan. 2014

Številna živila v sebi skrivajo veliko število bogatih snovi in antioksidantov, ki prispevajo k našemu zdravju, vitalnosti in kakovosti življenja.

Aronija ali Aronia melanocarpa je bogata z vitamini C, E, B2, B6, folno kislino, zlasti pomembni pa so pigmenti, zlasti antociani, ki ji dajejo temno barvo. Ta barvila ščitijo plod in seme pred UV žarki, pri človeku pa imajo plodovi aronije močno antioksidativno delovanje. Jagode aronije imajo na ORAC lestvici izjemnih 9.075 točk.

Študije so pokazale, da redno uživanje aronije pomaga pri boju z rakom, staranju in nevrološkim boleznim, diabetesu, ter bakterijskim okužbam.

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je aronija zelo priljubljena tudi za razstrupljanje, sploh, ker vpliva tudi na čistilni proces jeter in prebavnega trakta. Tako intenzivno razstruplja telo in vitalne organe in pripomore k temu, da vse fizični procesi začnejo delovati normalno. 

Zaradi številnih pozitivnih učinkov na človeško zdravje aronija postaja silno popularna, s tem pa narašča tudi število raziskav tega sadeža. Med drugim so te odkrile in dokazale tudi sledeče učinke aronije:

  •  Je odličen vir antioksidantov
  •  Zvišuje vrednost dobrega holesterola
  •  Skrbi za zdrav krvožilni sistem in močno srce
  •  Uravnava krvni pritisk in nivo sladkorja v krvi
  •  Prispeva k zdravim sečilom in zdravju ledvic
  •  Uničuje bakterije, viruse, zato uspešno preprečuje prehlad in gripo
  •  Spodbuja prebavo
  •  Izboljšuje spomin, koncentracijo in prispeva k živčnemu ravnovesju