Moč narave: kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) je začimba, ki jo bi bilo zelo priporočljivo spoznati bolje. Pridobivajo jo iz korenine rastline in po navadi posušijo, nato pa zmeljejo. Redkeje pa jo boste našli v naravni obliki. Njenih zdravilnih moči ni kar tako za spregledati. Bogata je z antioksidanti, vitamini, minerali in vlakninami. Preverite!

image

Močan antioksidant

Kurkumi daje njeno lepo rumeno barvo snov kurkumin. In tega si želite veliko zaužiti. V čemu je čar? Ta snov je zelo močan antioksidant, ki ne le razstruplja, še več, pomaga telesu samemu, tako, da spodbuja gen, ki povečuje zmožnost telesa, da proizvede lastne antioksidante. Hkrati pa v naprej varuje pred vdorom prostih radikalov, ki uničujejo celice.

Poskrbi za zdravo prebavo in jetra

Kurkuma pospešuje prebavo, pomaga pri težavah z želodcem in preprečuje nastajanje čirov. Če je zaužijete v večjih količinah, lahko tudi očisti prebavila. Kurkumin hkrati blagodejno deluje na delovanje jeter in žolčnika in posledično pomaga pri razstrupljanju.

Za zdravo kožo

Ajurveda je priporoča uporabo kurkume pri zdravljenju in celjenju ran ter opeklin. Z njo boste rane tudi dezinficirali in tako preprečili nastanek okužb. Priporočljiva je tudi pri zdravljenju raznih kožnih bolezni, predvsem luskavice.

Znižuje holesterol

Kurkumin pomaga pri nastanku slabega holesterola, hkrati pa dviguje raven dobrega. Če pride do oksidacije holesterola, se stene žil lahko poškodujejo. Hkrati se začnejo nabirati nezdrave obloge. Posledica tega je pogosto ateroskleroza. Kurkuma preprečuje in upočasnjuje proces oksidacije in pomaga pri preprečevanju poškodb žil.

Preprečuje nastanek raka

Po prepričanju mnogih znanstvenikov, kurkuma pomaga pri zdravljenju raka. Raziskave so pokazale, da pri tistih, ki so uživali kurkumo obstaja manj obolelih za rakom. Pomaga tudi pri že obolelih, saj povečuje učinek zdravil proti tej bolezni. Pri zdravljenju je priporočljivo zaužiti do 6g kurkumina, ki ga dobite najpogosteje v kapsulah.

Izbrani izdelki za vas