Moč narave: Opuncija

Kaktus opuncija je že od nekdaj pomemben del mehiške kuhinje, vse bolj priljubljen pa postaja tudi med Evropejci. Vas zanima, zakaj?

image

Opuncija je tropski kaktus, ki postaja vedno bolj priljubljen. Mnogi prebivalci Južne Amerike so to rastlino v kulinariki uporabljali že stoletja, nedavne študije pa so pokazale, da imajo plodovi kaktusa opuncije veliko koristi tudi za naše zdravje. Bodičaste hruške opuncije so edini plod kaktusov, ki se uvažajo v Slovenijo in so na voljo vse leto, saj jo pripeljejo iz Brazilije, poleti in jeseni pa tudi iz Turčije.

Bodičaste hruške opuncije je potrebno pazljivo olupiti

Tropski kaktus je obdan z bodičastimi hruškami, ki jih nekateri imenujejo tudi kaktus sadje ali indijske fige. Do deset centimetrov dolg hruškast sadež se razvije iz cvetov kaktusa, zrel sadež pa ima trdno lupino s številnimi majhnimi bodicami. Pod bodičasto kožo opuncije je sladko in sočno meso, ki je zelo osvežilno. Po okusu indijsko figo nekateri primerjajo s hruškami, drugi pa s sočno lubenico.

Pri uživanju plodov kaktusa je pomembno to, da bodičaste hruške opuncije pazljivo olupimo, saj le tako odstranimo vse bodice na lupini. Če zunanji sloj ni pravilno odstranjen lahko povzroča nelagoden in boleč občutek v grlu in ustnicah ter neprijeten občutek na jeziku.

Dandanes že vzgajajo vrste opuncij brez trnov, vendar pa moramo po nakupu sadež vedno pozorno pregledati in odstraniti vse morebitne ostanke trnov.

Izvrstno se poda k sadnim solatam, sladicam ali kompotom

Sveže ali konzervirane opuncije so bile vedno pomemben del tradicionalne mehiške kuhinje. Ker je ta sadež tako osvežilen, njegova aroma pa blaga, se izvrstno poda k sadnim solatam, sladicam, kompotom ali sladolednim kremam. Prileže se tudi k perutnini, škampom in dimljeni postrvi. Plodovi opuncije pa so zelo okusni tudi surovi, brez kakršnihkoli dodatkov.

Opuncija je bogata s kalcijem in magnezijem

Plodovi opuncije vsebujejo veliko:

  • kalcija,
  • vitamina C,
  • vitamina A,
  • vitaminov skupine B,
  • magnezija,
  • železa,
  • kalija,
  • antioksidantov,
  • pektina,
  • in drugih naravnih hranilnih vlaknin.

Zakaj so plodovi opuncije tako zdravi?

Uravnava presnovo in prebavo: Opuncija je bogata s pektinom in naravnimi rastlinskimi vlakni, ki so pomembne za zdravje debelega črevesja in prebavnega sistema.

Pomaga zniževati raven sladkorja v krvi: Predvsem zaradi pektina.

Zmanjšuje tveganje za s starostjo povezane bolezni: Raziskave so pokazale, da ima opuncija pozitivne antioksidativne lastnosti. Tisti posamezniki, ki kaktus vključujejo v prehrano, namreč zmanjšujejo tveganje za pojav s starostjo povezanih bolezni.

Deluje protivnetno: Kaktus ima pozitiven učinek na zmanjšanje vnetij, poleg tega je odlično zdravilo proti mozoljem in aknasti koži.

Pomaga pri hujšanju: Izvlečki tega puščavskega kaktusa zmanjšujejo tek in povečujejo občutek sitosti. Med hujšanjem pomaga obnavljati normalno telesno delovanje, pozitivno vpliva na splošno počutje in nam daje več energije. Hkrati zmanjšuje možnost nastanka celulita in povečanega zastajanja tekočin v telesu.

Poleg tega pa še: zmanjšuje otekanje nog, lajša bolečine v hrbtu ter blaži otekline in izpuščaje.