Moč narave: Q10

Za Q10 ste verjetno že mnogi slišali, a le redko kdo v resnici ve, za kaj gre pri tej 'čudežni snovi', ki na škatlicah krem za obraz obljublja zmanjšanje gubic. Koencim Q10 je naravno prisoten v vseh celicah našega telesa in ključen pri pretvorbi energije iz hrane v telesno energijo ter je pomemben antioksidant.

image

Koencim Q10 se nahaja v vseh celicah našega telesa in ga naše telo samo proizvaja. Mišično delo, aktivnost živčevja, regeneracija in delovanje imunskega sistema, vsi ti procesi potekajo optimalno v telesu le takrat, ko imajo zadostno količino Q10.

Ključen za življenjsko energijo

Pomanjkanje koencima Q10 lahko privede do določenih bolezni ali pa njihovo stanje poslabša, saj pretvarja energijo iz hrane v telesno energijo, ki jo naše telo izkorišča za presnovne procese ter za mišično delo. Nahaja se v vsaki človeški celici, predvsem pa v tistih organih, ki potrebujejo največje količine energije - srce, ledvica, jetra, vranica.

Pomanjkanje lahko vodi v bolezni

Srce je organ, ki za svojo aktivnost potrebuje velike količine energije, zato lahko pomanjkanje koencima Q10 lahko srcu resno škoduje. Pomanjkanje Q10 povezujejo tudi z razvojem nekaterih vrst rakavih obolenj, mišično distrofijo, sladkorno boleznijo, prekomerno težo, slabšim delovanjem imunskega sistema ter z nevrodegenerativnimi boleznimi, na primer s Parkinsonovo boleznijo.

Pridobimo ga tudi s hrano

Zlasti po 40. letu starosti začne sinteza koencima Q10 v telesu padati, in sicer kar za 30 odstotkov. Do pomanjkanja Q10 lahko pride tudi zaradi nepravilne prehrane, v nekaterih primerih zaradi nepravilnosti v sintezi Q10 ali bolezni. Nekaj koencima Q10 pridobimo s hrano, najpomembnejši vir so meso, ribe in rastlinske maščobe - sojino, sezamovo olje in olje oljne ogrščice. Zelenjava na splošno vsebuje majhne količine, izjema sta le špinača in brokoli. Vse več ljudi se odloča za prehranska dopolnila, ki vsebujejo Q10, in tako svojemu telesu zagotovijo zadostno dnevno količino.

Pomemben antioksidant

Koencim Q10 je pomemben antioksidant, kar pomeni, da našemu organizmu pomaga pri boju proti škodljivim učinkom prostih radikalov. Prosti radikali so atomi, ioni, molekule ali kompleksi, ki so zelo reaktivni in zato tudi nestabilni, kar pomeni, da zelo hitro reagirajo z drugimi molekulami. Takšne reakcije potekajo nenadzorovano in so zato za celice škodljive. Zato je pomembno, da ima naše telo v boju proti le tem dovolj močnih zaveznikov v obliki antioksidantov.

Vrača mladostni videz

Koencim Q10 ni koristen le takrat, ko ga zaužijemo, ampak ima pozitivne učinke tudi, ko ga nanesemo na kožo. Zaradi svojega antioksidativnega delovanja pripomore k odpravljanju posledic negativnih učinkov, ki jih na naši koži imajo prosti radikali, ter zmanjšuje gube, koža postane bolj čvrsta in na videz mlajša. Koencim Q10 dodajajo tudi šamponom in balzamom, saj daje lasem elastičnost, lasje so videti bolj zdravi, saj jim povrne vitalnost in jih obvaruje pred prostimi radikali.