Moč narave: Mangostin

Mangostin je tropsko zimzeleno drevo, katerega izvor najdemo v Maleziji. Drevo, ki zraste do 25 m, obrodi snežno bele sadeže obdane z vijoličnordečim olupkom. Sadež mangostina je sladkega okusa, njegov olupek pa precej grenak. V Maleziji je poznan kot sveti sadež. Razlog za to tiči v njegovi izjemni zdravilni moči. 

image

Pri nas skoraj nepoznan sadež naj bi prvič prispel v Veliko Britanijo v 18. stoletju. Zaradi svojih zdravilnih učinkov naj bi ga druga ljudstva želela skriti pred ostalim svetom. Sicer pa se na Kitajskem in drugod v Aziji uporabljav ljudski medicini že vse od leta 600.

Tradicionalna medicina ga je dodobra prepoznala v zadnjih treh desetljih, kolikor so bile trajajoče laboratorijske raziskave.

ZA ZDRAVO SRCE IN OŽILJE

Mangostin slovi po največjem številu ksantonov izmed vseh tropskih sadežev. Ksantoni so toplotno stabilne molekule in eni izmed najmočnejših antioksidantov.

Poznamo približno 200 različnih ksantonov, od tega jih mangostin vsebuje kar 40. Zdravilni učinki teh antioksidantov se kažejo v mangostinovem vplivu na zdravo ožilje, zaščito srčne mišice, zniževanje holesterola ter krvnega pritiska.

ZA HUJŠANJE

Mangostin je zelo priljubljen tudi kot shujševalni sadež. Ker nadzira hormon leptin, uravnava apetit in topi maščobe. Predvsem v tujini ga zato mnogi kupujejo v obliki soka ali prehranskih dopolnil.

ZA DIABETIKE

Mangostin bo koristil tudi tistim, ki imajo povišan krvni sladkor. Mangostin dokazano zmanjšuje krvni sladkor pri diabetesu tipa 2, saj povečuje učinkovitost inzulina.

ZA ZDRAVJE MOŽGANOV IN ŽIVČEVJA

Število bolezni centralnega živčevja se povečuje z vsakim letom. Večinoma pa se je medicina ukvarjala s tem, kako jih zdraviti in ne preprečiti.

Mangostin je tako tisti, ki ima terapevtski učinek tako v preventivi, kot v zdravljenju Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Zmanjšuje namreč poškodbe prostih radikalov oz. zmanjšuje in ščiti živčevje pred vnetji.

Je sploh kaj, česar ne zmore?

Mangostin izboljšuje delovanje ledvic, pomaga raztopiti kamen in prepreči nadaljnje nastajanje ledvičnih kamnov. Lahko se uporablja kot naravni antibiotik, ki pomaga pri okužbah sečil, saj zmanjšuje vnetja. Poleg gornjega pa poskrbi tudi za vaš želodec in črevo.

Je izjemno učinkovit pri gastroezofagealni refluksni bolezni, saj njegovi antioksidanti zaščitijo spodnji požiralnik, zmanjšujejo količino želodčne kisline ter preprečujejo poškodbe želodca. Ksantoni ubijejo slabe bakterije, ki povzročajo razjede na želodcu, prav tako pa zmanjšujejo črevesna vnetja (diareja, zaprtje).

Ksantoni mangostina, ki jih najdemo pretežno v olupku sadeža, imajo tako protibakterijske, protivnetne, protiglivične, kot tudi protibolečinske učinke. Ta sveti sadež bo na koncu dneva poskrbel za vaše dobro fizično počutje.

Njegov protivneti in protibolečinski učinek bo olajšal bolečine v mišicah ter tiste nastale pri artritisu. Vitamin D in kalij bosta poskrbela za močnejše kosti in zdrave zobe vaših malčkov.

Prav tako pa bo izboljšal vaše čustveno razpoloženje, saj bo uravnaval raven kortizola v možganih in tako pozdravil depresijo in anksioznost. Mangostin vam bo povrnil energijo, pomladil vašo kožo, pozdravil alergije, hkrati pa poskrbel za dober spanec.

Vsekakor sadež, ki ga je vredno poizkusiti.