Kaj najbolj guglamo o stresu?

Vsi smo kdaj pod stresom, dosti pa jih je pod stresom vsak dan. Kateri so najpogostejši stavki, ki jih guglamo v povezavi s stresom, so ugotavljali pri ameriškem spletnem časopisu Medical Daily. Ker pogosto med guglanjem ne dobimo zanesljivih odgovorov o stresu, so nanje tudi odgovorili.

image

Najpogosteje guglani stavki na »Ali je stres …« so naslednji:

1) Ali je stres škodljiv za zdravje?

Dolgoročen vsakodnevni stres škodljivo vpliva tako na telo kot na razpoloženje in vedenje. To se pogosto kaže kot glavoboli, izčrpanost, težave s spanjem, pomanjkanje motivacije, občutek, da ne zmoremo več, iskanje pomiritve z uživanjem alkohola, razdražljivost, izguba libida in drugo.

image

2) Ali je stres pogost?

Stresu smo vsi podvrženi. Stresne situacije so lahko povezane s službo, šolo, življenjskimi spremembami, medosebnimi konflikti, finančnimi težavami, boleznijo in drugimi neprijetnimi dogodki.

Razlikovati pa je treba med kratkoročnim in dolgoročnim stresom – ko nas stres predrami, da se spravimo v akcijo in se potem umirimo, ali ko stres traja in traja ter smo ves čas v stanju pripravljenosti.

Kratkoročno je stres koristen, saj nam pomaga se rešiti iz nevarnih okoliščin ali premagati posamezne ovire (evolucijsko: beg pred medvedom, občasno: intenzivna športna dejavnost). Dolgoročno pa je škodljiv, saj preveč obremenjuje vse telesne organe in poruši hormonsko ravnovesje v telesu (preobremenjenost v službi, medosebni konflikti, »sekiranje« zaradi gneče na cesti, finančne stiske …).

3) Ali je stres kriv za prenajedanje?

Da. To je tudi drugo ime za čustveno prenajedanje. Nekateri ljudje poskušajo potlačiti ali ublažiti negativna čustva s hrano. Običajno izbiramo zelo mastna in zelo sladka živila, saj ponujajo takojšnje zadovoljstvo, ki pa je – kot dobro vemo – kratkega roka in povzroča »moralnega mačka«.

Obstajajo pa tudi ljudje, ki pod stresom sploh ne morejo jesti. Redki – če sodimo po guglanju.

4) Ali je stres kriv za izpadanje las?

Povsem možno je, da je prekomerno izgubljanje las povezano s stresom. Pri znameniti ameriški kliniki Mayo Clinic naštevajo 3 različne tipe izgube las, povezane stresom. Za tolažbo: izguba las ni nujno trajna. Če uspete spraviti stres pod nadzor, vam bodo lasje mogoče spet zrasli.

AdrenaLux – spravite enkrat za vselej stresni hormon kortizol pod nadzor

Če želite zmanjšati škodljiv vpliv stresa, so zelo učinkovite različne tehnike sproščanja, uravnotežena prehrana, dovolj spanja in postavljanje prioritet v življenju.

Odlična pomoč je tudi AdrenaLux – antistres izdelek z rastlinskimi učinkovinami, ki poskrbijo za ravnovesje stresnega hormona kortizola v telesu. Kortizol pa je glavni »krivec« za škodljive učinke na telesno in duševno zdravje, ki jih povzroča dolgoročni stres – tisti stres, ki ga doživljate iz dneva v dan.

Le ko boste imeli stresni hormon kortizol pod nadzorom, vam stres ne bo prišel do živega.