Regrat – najbolj podcenjen plevel, ki rešuje jetra!

Vam pogosto zatekajo gležnji, vas prstani pogosto tiščijo, se takoj po obroku počutite kot balon? Rešitev, ki bi pomagala blažiti vaše težave, se morda nahaja kar na bližnjem travniku. Preverite, zakaj.

image

Zagotovo ga med nami ni nevedneža, ki ne bi poznal regrata. Nekateri ga doživljajo kot nadležen plevel, številni pa ga uporabljajo kot okusno popestritev jedilnika v spomladanskih mesecih. Marsikateremu tujcu se tako zdi zelo smešno, ko nas opazujejo, opremljene z nožički in vrečkami, ko spomladi nekaj kopljemo po poljih.

V tradicionalnih zdravilstvih regrat uporabljajo že stoletja

Le redki pa poznajo njegove izjemne učinke na telo, ki ljudem po vsem svetu pomagajo že stoletja. Že od nekdaj ga namreč uporabljajo tako v arabski kot v tradicionalni kitajski medicini, predvsem za povečanje izločanja urina (diuretik) in ob prebavnih težavah, saj izboljšuje delovanje jeter in žolčnika.

Francozi pa so ga nekoč imenovali kar »en lit«, kar v prevodu pomeni »v postelji«. Če vam je blizu francoska hudomušnost, boste razumeli, kam so merili.

Učinkuje proti zastajanju vode v telesu

Tradicionalno znanje so znanstveno utemeljile tudi sodobne študije. Njegov diuretični učinek je primerljiv z delovanjem referenčnega zdravila furosemid, zato uvrščamo regrat med naravne diuretike. Ker je regrat bogat vir kalija, prepreči njegovo izgubo zaradi povečanega izločanja z urinom.

Tako nima neželenih učinkov, ki so značilni za sintezni diuretik, kljub temu pa pomaga pri blaženju težav z jetri, mehurjem in ledvicami.

Nekaj raziskav kaže tudi na potencial za zniževanje ravni krvnega sladkorja, kar pripisujejo veliki količini inulina, vodotopnih vlaknin, v korenini. Tako lahko zmanjša apetit, poživi prebavo in obenem telo oskrbi s številnimi vitamini in minerali.

Pospešuje izločanje toksinov iz telesa

Novejše raziskave so pokazale, da regrat pospešuje tudi izločanje toksinov iz telesa. Primer takega toksina je ogljikov tetraklorid, ki ga lahko še vedno najdemo v številnih gospodinjskih čistilih, čeprav je dokazano eden izmed najmočnejših strupov za jetra.

Študija iz leta 2008 je tako razkrila zelo visoke koncentracije ogljikovega tetraklorida v običajnih gospodinjskih čistilih, ki vsebujejo belila, na primer odstranjevalci madežev. Do tega je prišlo zaradi dodajanje belila natrijevega hipoklorida v pralna sredstva in mila.

Uživanje regrata vam bo torej pomagalo pri:

  • odvajanju odvečne vode iz telesa
  • izločanju toksinov iz telesa
  • krepitvi jetrnih funkcij
  • razstrupljanju organizma
  • zmanjšanju apetita

WaterOut z XXL močjo – prednosti regrata brez blatnih čevljev in skozi vse leto

Če želite izkoristiti izjemno razstrupljevalno moč regrata ter se znebiti zabuhlosti, otekanja in nekaj odvečnih kilogramov, vam priporočamo okusen malinov napitek WaterOut XXL.

Poleg regrata vsebuje še izvlečke opuncije, artičoke, pegastega badlja, peteršilja, tetivike, javanskega čaja in listov vinske trte. Klinične študije so pokazale, da WaterOut XXL za 27 % poveča izločanje odvečne vode in toksinov iz telesa ter za 60 % zmanjša zabuhlost in napihnjenost. Ker izboljša delovanje limfnega sistema in prekrvavitev, pa odpravlja tudi celulit.

Naravno razstrupljanje skozi vse leto!

Viri:
1. Al-Maliki, A., Kamel, A.A., Gamal, A. and Hassan, A. (2013) Hepatoprotective effect of Dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Journal of Medicinal Plants Research, 7: 26-35.
2. Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. The Review of Diabetic Studies : RDS. 2016;13(2-3):113-131.
3. Choi U-K, Lee O-H, Yim JH, et al. Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits. International Journal of Molecular Sciences. 2010;11(1):67-78 4. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/regrat-navadni
5. M. Odabasi (2008). Halogenated Volatile Organic Compounds from the Use of Chlorine-Bleach-Containing Household Products. Environmental Science & Technology 42 (5): 1445–51.
6. J Ethnopharmacol. 2010 Aug 9;130(3):569-77.
7. Zhang J, Kang M-J, Kim M-J, et al. Pancreatic lipase inhibitory activity of taraxacum officinale in vitro and in vivo. Nutrition Research and Practice. 2008;2(4):200-203.
8. Molecules. 2017 Aug 25;22(9).
9. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):929-34.