Tudi vi skrivate noge zaradi modrikastih žilic?

Tudi vas spravljajo ob živce tiste vidne žilice, ko si oblečete kratke hlače ali krilo nad koleni? Tiste, ki so videti kot modrikaste mrežaste žabe? Eden izmed glavnih krivcev zanje je spolni hormon estrogen. Preberite, kako lahko estrogen spravite v red in zmanjšate pojavnost pajkastih žilic.

image

To, kar vidite kot mrežo modrikastih ali rdečkastih žilic, so popokane kapilare. Gre za najdrobnejše žilice, ki dovajajo hranilne snovi do sleherne celice v telesu in odvajajo odpadne snovi. In kje so najbolj vidne? Tam, kjer je koža najbolj tanka: na obrazu in na nogah.

Zakaj se zaradi preveč estrogena pojavijo pajkaste žilice?

Estrogen razširi žile in poveča zadrževanje vode v telesu – to vrši večji pritisk na žile, še posebno na drobne in tanke kapilare. Z večjim pritiskom se poveča tudi verjetnost, da bodo počile in postale vidne. Razširjene in počene kapilare so tisto, čemur pravimo pajkaste žile.

Do težav pride, ko imamo povišano vrednost estrogena (estrogensko dominanco), kar je žal dandanes zelo pogosto, saj živimo v svetu, ki je preplavljen s tako imenovanimi hormonskimi motilci – snovmi, ki v telesu oponašajo delovanje hormonov, tudi estrogena. Med njimi so snovi, ki jih najdemo povsod in ki vsak dan pronicajo v naše telo: v pitni vodi, obleki, plastiki, hrani, kozmetiki, čistilih, pohištvu, prek hormonske kontracepcije …

Ker so kapilare zelo tanke, so tudi zelo občutljive na različne druge dejavnike, kot so udarci, toplotne spremembe, pomanjkanje gibanja, preveč stanja na mestu, različna zdravila in druge snovi, ki vplivajo na širjenje ali oženje žil (alkohol, kajenje).

»Pajkice« ima polovica žensk in tudi moški

Pajkaste žilice se lahko pojavijo pri zelo mladih dekletih, s starostjo pa se njihova vidnost le še veča. Ocenjujejo, da ima kar polovica žensk težave s pajkastimi žilami. Zanimivo je, da imajo z njimi težave tudi moški, le da zaradi poraščenosti to ni toliko očitno.

Takoj pa jih lahko opazimo na obrazu v obliki rdečkastih popokanih žilic.

Kaj lahko storimo proti pajkastim žilam?

-          Na prvem mestu je kot vedno zdrav življenjski slog z rednim gibanjem in skrbjo za normalno telesno težo,

-          izogibajte se stanju na mestu dlje časa,

-          v večernih urah si privoščite pol ure sedenja z nogami, dvignjenimi nad ravnijo vašega srca,

-          odrecite se kajenju in prekomernemu uživanju alkohola,

-          izogibajte se dejavnikom, ki povečujejo raven estrogena v telesu: hitri hrani, procesiranim živilom (konzerve, paštete, salame …), izdelkom iz bele moke, neekološki kozmetiki in čistilom, stresu …,

-          pomagajte telesu pri odstranjevanju estrogena z naravnimi učinkovinami z dokazanim delovanjem – izdelek, ki vsebuje naravne snovi za ravnovesje estrogena v telesu, je EstroLux.

EstroLux deluje proti estrogenski dominanci in povečanemu pritisku na kapilare na 3 načine:

  1. Omogoča ravnovesje estrogena in drugih hormonov v telesu.
  2. Čisti in razstruplja jetra ter pospeši izločanje viška estrogena iz telesa (jetra so tista, ki morajo poskrbeti za deaktivacijo  in izločanje viška hormonov).
  3. Blaži neprijetne posledice presežka estrogena v telesu, kot sta zadrževanje vode v telesu in prekomerno širjenje kapilar, kar vodi do pajkastih žilic.

EstroLux vzpostavlja hormonsko ravnovesje na popolnoma naraven način, z ekstrakti melise, rjave morske alge, rožmarina, sojinih semen, lanenih semen in brokolijevega cvetnega popka ter vitaminom B6 (v aktivni obliki piridoksala fosfata).