Najmočnejši čistilci telesa na svetu

Alge in mlade trave niso navdušile le nas in ostalih ljubiteljev zdravja. NASA je klorelo in spirulino recimo izbrala za gojenje na vesoljskih postajah, saj naj bi astronavte, ki nimajo možnosti pridelovati različne hrane, oskrbeli z vsemi potrebnimi hranili za preživetje.

image

Zakaj bi se sploh razstrupljali z algami in travami?

Alge in trave imajo kar nekaj skupnih lastnosti, zaradi katerih jih uvrščamo v isto skupino – čistilna in razstrupljevalna živila.

Razstrupljanje pomeni, da se poskušamo znebiti strupov, ki se v organizmu nalagajo preko slabe prehrane, prevelikega sevanja in nezdravih navad.

Vsak prebivalec industrializiranega sveta naj bi v obdobju samo enega leta zaužil okoli 5 kilogramov umetnih dodatkov, 4 kilograme pesticidov in kilogram težkih kovin. Da ne govorimo o vseh strupenih kemikalijah, ki jih vsakodnevno uporabljamo in tistih, ki jih industrija sprošča v okolje.

Količina kakovostnega zraka se vsako leto zmanjša, kar v naših organizmih povzroča zakisanost in fermentacijo, v kombinaciji s slabo prehrano pa celostno propadanje organizma. Mnogo ljudi pa ima še vedno zobne zalivke iz zelo škodljivega amalgama, ki v telo izloča strupene sestavine, kot sta živo srebro in kositer.

Najmočnejši čistilci telesa – alge in trave

Ko opazimo, da naše telo ne deluje, kot bi moralo, pride na vrsto razstrupljanje, ki je posebno obdobje, ko se načrtno lotimo odplakovanja strupov iz telesa in vzpostavljanja kislinsko-alkalnega ravnovesja.

Pri tem si običajno pomagamo s postom ali posebnimi čistilnimi dietami, dobra novica pa je, da obstajajo tudi živila, kot so alge in trave, ki nase vežejo strupe in jih odnašajo iz telesa, kar razstrupljanje močno olajša in pospeši.

Končni učinek razstrupljanja bomo dosegli šele, ko bomo odpravili vzrok težav in se odločili za spremembo življenjskega stila in prehranjevalnih navad. Tudi pri vsakdanjem zdravem prehranjevanju nam odločilno pomagajo alge in trave, saj nas oskrbujejo s hranilnimi snovmi, ki jih v naši hrani primanjkuje.

Pozitiven vpliv na zdravje alg in trav

Z razstrupljanjem alge in trave dosežejo še druge ugodne učinke na telo, saj:

  • vzpostavljajo optimalen pH v telesu,
  • spodbujajo zdravo okolje za rast koristnih bakterij,
  • zagotavljajo dobro črevesno floro,
  • zmanjšujejo raven slabega holesterola,
  • uravnavajo krvni tlak in
  • dvigujejo nivo energije.

Vsebujejo ogromno klorofila, ki je najpomembnejše sredstvo za obnovo krvi in čiščenje črevesja, s čimer pridobimo tudi lepo in sijočo kožo.

Poleg tega zelenega zlata, alge in trave vsebujejo tudi esencialne aminokisline, ki so nujne za gradnjo naših celic, a jih telo samo ne more proizvesti. Prav tako so polne najpomembnejših vitaminov in mineralov, ki so ključni za delovanje vseh organov.

Katero algo naj izberem?

Klorela za najbolj ogrožene

Tisti, ki so najbolj izpostavljeni škodljivim dejavnikov, bi morali poseči po močnejših sredstvih razstrupljanja. Med algami v ta namen kraljuje klorela, ki slovi po:

  • najmočnejši sposobnosti odstranjevanja težkih kovin in ostalih strupov iz telesa,
  • pospešuje regeneracijo celic in
  • zavira razvoj kroničnih degenerativnih bolezni.

Klorela je tudi odlična pomoč pri boju s kandido, saj spodbuja koristne bakterije in floro v črevesju, škodljivim pa preprečuje, da bi se namnožile in uničile prebavo ter zdravje.

Spirulina za aktivne in željne zdravja

Bistvena razlika med klorelo in spirulino je, da spirulina poleg razstrupljanja tudi krepi organizem, kar pomeni, da je bolj primerna za dolgotrajno uporabo.

Idealna je, če:

  • nam primanjkuje železa v krvi,
  • imamo kakšne alergije,
  • se počutimo utrujeni,
  • imamo probleme z očmi,
  • kot športniki potrebujemo pomoč pri gradnji mišic in še za mnoge druge težave.

Kako naj začnem?

Pri vseh superživilih na splošno velja, da začnemo z jemanjem manjšega odmerka in v roku enega tedna pridemo do prave količine.

Recimo, prvi dan vzamemo pol žličke neke trave ali alge, nato pa počasi večamo količino do ene žličke oz. začnemo z enkrat na dan, v naslednjih dneh pa lahko isto dozo vzamemo dvakrat.

Večjo količino naj bi jemali med samim razstrupljanjem, ki naj bi v kombinaciji s postom ali zeleno dieto trajalo nekje od enega do treh tednov ali pa celo do treh mesecev, odvisno od potrebe in zdravstvenega stanja.

Tudi po koncu razstrupljanja je priporočljivo, da v svojo običajno prehrano vključimo nekaj zelenega, saj tako telesu pomagamo, da vsak dan nežno izloča strupe. Le količino trav in alg zmanjšamo na približno eno žličko na dan.

Če katerikoli zeleni prehranski dodatek uporabljamo preventivno, ga je dobro vsake toliko časa zamenjati in preizkusiti še kaj drugega, da telo spodbudimo tudi k malo drugačnemu delovanju oz. mu priskrbimo še ostale nutriente.

Tu smo, da vam pomagamo

Vas mikajo trave in alge, pa še vedno ne veste, katero izbrati? Pišite nam na nutricistka@sensilab.com in pomagali vam izbrati pravo zel za vaše cilje in potrebe.