Napake, ki jih delamo med hujšanjem

21. jan. 2016

Dandanes se veliko govori o zdravem prehranjevanju. Kar naenkrat je vsak, ki je kdaj prebral kakšen članek o prehrani, strokovnjak. Vendar temu ni tako – ljudje kljub vsem člankom in priročnikom še vedno delajo ključne napake, zaradi katerih se ne morejo znebiti odvečnih kilogramov. Zbrali smo nekaj napak, na katere vas tudi »strokovnjaki« ne bodo opozorili. 

1. PREMALO BELJAKOVIN

Kadar govorimo o zdravem prehranjevanju na dolgi rok, moramo v mislih na kosilo najprej imeti beljakovine. Dodajanje beljakovin v svojo prehrano je enostavno, poleg tega tudi najhitreje in najučinkoviteje deluje na vašo dieto.

Številne študije kažejo, da beljakovine pospešujejo delovanje prebave in zmanjšujejo apetit. Zaradi energije, ki jo beljakovine porabljajo ob presnovi, je ravno visoko beljakovinska dieta najprimernejša za hitrejši metabolizem in hkratno kurjenje visoke količine kalorij – popolnoma brez vašega truda.

Pozitivni učinki beljakovinske diete:

  • pospešen metabolizem;
  • poraba kalorij med presnovo beljakovin;
  • zmanjšanje apetita;
  • manjša potreba po nezdravih prigrizkih;
  • zdrav razvoj mišic;
  • preprečitev yo-yo efekta (nenadne pridobitve kilogramov po dieti).

2. PREVEČ OGLJIKOVIH HIDRATOV

Ogljikovi hidrati se pojavljajo v obliki sladkorja ali vlaknin. Če iz prehrane izločimo rafiniran sladkor, bomo vplivali na zmanjšanje apetita in željo po sladkem. Vlaknine pa najdemo v sadju in zelenjavi, ki so polni naravnega sladkorja in telesu dajo energijo, prav tako pa nas (za krajši čas) nasitijo.

Najnevarnejši je rafiniran oz. predelan sladkor, saj ga telo ob vnosu ne prepozna – ga ne zna predelati v energijo in ga zato spravi v zaloge. 

POZOR: Ogibajte se sadnim sokov, ki večinoma s sebi skrivajo le sladkor in skoncentrirano sadno aromo – žal pa večinoma ne vsebujejo vitaminov pravega sadja.

Nevarnosti ob prevelikem uživanju sladkorja:

  • diabetes tipa 2;
  • debelost;
  • preobremenitev srca;
  • težave s sklepi.

3. SLEDIMO DIETI Z MANJŠIM VNOSOM MAŠČOB

Ne pravimo, da so maščobe najbolj zdravo hranilo za vaše telo. Pravimo pa, da so vsekakor boljše od sladkorja – če moramo izbirati med sladkorjem in maščobo, vedno izberimo maščobo, saj jo telo prepozna in je ne shranjuje v telesne zaloge, ampak jo predela ob vnosu. Prav tako je dieta z manjšim vnosom maščob eden ključnih krivcev za počasen in oslabljen metabolizem ter srčne bolezni.

Zdrave maščobe (olivno in sezamovo olje, avokado, olive, oreščki in semena, tofu, mastne ribe):

  • znižujejo nivo slabega holesterola;
  • povečujejo absorpcijo vitaminov A, D, E in K;
  • priskrbijo esencialne maščobne kisline za zdravo kožo in lase;
  • so dobre za srce in splošno zdravje.

4. JAJCA – DA ALI NE?

Znano je dejstvo, da naj bi rumenjaki vsebovali veliko maščobe in zato zviševali slab holesterol. Vendar jajca že vrsto let veljajo za najbolj hranljivo živilo na svetu. Beljak vsebuje čiste beljakovine, rumenjak pa hranila, ki jih potrebujemo za energijo, zato se jim nikakor ne smemo izogibati.

Priporočljivo jih je uživati za zajtrk, saj povečujejo občutek sitosti in zmanjšujejo potrebo po nezdravih priboljških.   

Jajca vsebujejo:

  • čiste beljakovine;
  • zdrave maščobe;
  • vitamine;
  • minerale;
  • antioksidante.

5. NADOMEŠČANJE MASLA S PREDELANIM RASTLINSKIM OLJEM ALI MARGARINO

Najslabši nasvet, ki ste ga kdaj koli dobili je bil sigurno ta, da naravno pridobljeno maščobo masla, nadomestite s sintetično pridelanim rastlinskim oljem ali margarino.

Dokaz za to je že v sami sestavi margarine – gre za kombinacijo kemikalij, ki izgledajo in imajo okus po hrani. Nobeno presenečenje ni, da prav margarina povečuje možnosti za srčne bolezni. Enako pa velja tudi za rastlinska olja. Da ugotovimo, da je torej maslo neprimerljivo bolj zdravo kot margarina ali rastlinsko olje, pa tudi nam ni potrebno biti prehranski strokovnjak.

6. OBREMENJEVANJE S KALORIJAMI

Kalorije in štetje le-teh niti ni toliko pomembno za izgubo kilogramov. Bolj kot same kalorije – koliko jih zaužijemo – je pomembno v kakšni obliki jih zaužijemo. Zato se vam ni treba vrteti okrog številk in se obremenjevati ob višku zaužitih in porabljenih kalorij.

Primerjava enake količine kalorij, v obliki različnih živil:

  • ob dnevnem vnosu beljakovin – ima na naše telo le pozitivne učinke (pospešen metabolizem, zmanjšan apetit in želja po sladkarijah);
  • ob enakem vnosu kalorij s krofi in sladoledom pa bomo hitro ponovno lačni, prav tako se bo sladkor shranil v naše zaloge in ne bo vplival na metabolizem.

7. IŠČEMO LE »ZDRAVO HRANO«

Nov trend, ki ga največkrat zapazimo v trgovinskih centrih je obsedenost z bio, eko, zdravo, organsko hrano. Ste ga tudi vi zapazili?

Problem, ki se pojavlja pa je, da vsa hrana, ki je tako označena, ni nujno zdrava! Naj navedemo le nekaj primerov: organski sladkor je še vedno predelan sladkor, gluten-free hitra prehrana je še vedno hitra prehrana

Naš nasvet: Izogibajte se vnaprej pripravljeni, zamrznjeni hrani in vsake toliko preberite deklaracije s sestavinami – morda vas bo presenetilo, koliko dodatkov potrebujemo ob zdravih, organskih živilih.