Ne kje, ampak zakaj gobariti

13. jan. 2014

Jesenski sprehodi po gozdu, kjer se naužijemo svežega zraka in razgibamo, so lahko odlična priložnost za gobarjenje. Tako bomo združili zabavno s koristnim pa še privarčevali bomo pri kakšnem obroku. Gobe v nasprotju s splošnim prepričanjem vsebujejo številne pomembne snovi. Preverite, katere!

Gobe vsebujejo zelo malo kalorij. Skodelica surovih gob vsebuje povprečno manj kot 30 kalorij. Hkrati praktično ne vsebujejo maščob, razmerje med beljakovinami in hidrati pa je skoraj enakovredno.

Poleg tega vsebujejo izredno veliko vitaminov, predvsem vitamine B kompleksa, torej tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamina B6 in folno kislino, zato gobe prispevajo k dobremu počutju, umirjenosti in ravnovesju živčevja.

Redno uživanje gob bo vplivalo tudi na kakovost vaših las, nohtov in sijočo kožo.

Mineral, ki je v gobah prevladujoč, je železo, zato gobe izboljšujejo našo krvno sliko, telo oplajajo s kisikom, posledično pa zvišujejo nivo naše energije in kakovost počutja. Poleg železa vsebujejo tudi kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink in selen.

Hkrati vsebujejo gobe tudi adenozin, ki zavira strjevanje krvi, uravnava krvni tlak in skrbi za zdravo srce.

Gobe so priljubljene tudi med tistimi, ki se držijo stroge diete, saj poleg veliko vode vsebujejo veliko vlaknin, zato pospešujejo prebavo.

V gobah najdemo tudi pomembne antioksidante, kot so polisaharidi in fenoli, ki dvigujejo našo odpornost, razstrupljajo, saj uničujejo proste radikale, poleg tega pa so lahko dragoceni tudi pri preprečevanju raka ali možganske kapi.

Nekaj idej, kako jih lahko vključite v svoj jedilnik:

Po popoldanskem sprehodu si lahko privoščite gobovo juho:

  • 0.5 kg svežih gob (jurčki, lisičke, kostanjevke …),
  • 2 srednje velika krompirja,
  • 1 čebula,
  • 1 strok česna,
  • 1 l jušne osnove,
  • 0,5 dcl kisle smetane,
  • Začimbe: sol, peteršilj, majaron, lovorjev list, timijan, poper

Čebulo prepražimo, da postekleni, dodamo česen ter prelijemo z malo jušne osnove. Dodamo očiščene, na lističe narezane gobice ter vse skupaj pražimo. Dodamo še krompir in začimbe ter preostanek jušne osnove. Pomešamo in kuhamo približno 20 minut. Ko je juha kuhana, dodamo še kislo smetano.

Nasvet: Če imate povišan holesterol, ste vegan ali ne prebavljate mlečnih izdelkov, bo juha prav tako odlična brez smetane. Lahko pa jo zgostite z nekaj rastlinskega mleka in riževe moke.

Morda si zaželite gobove rižote:

  • 0.5 kg mešanih gob
  • 1 čebula
  • 300 g riža
  • jušna osnova
  • Začimbe: sol, poper ter parmezan

Popražite čebulo. Ko postekleni, dodajte sveže gobe in mešajte, dokler odvečna voda ne izhlapi. Dodajte riž, vse skupaj prepražite, med mešanjem pa dodajte jušno osnovo. Ko je riž kuhan, dodajte parmezan in postrezite.

Oznake