Ne morete shujšati? Ste pomislili na jetra in limfni sistem?

S prekomerno telesno težo se bojuje vse več ljudi, le malo pa jih ve, da se za neuspešnim hujšanjem lahko skriva nepravilno delovanje jeter in limfnega sistema.

image

Hujšanje zna biti zelo naporno, saj se moramo za vsak izgubljen kilogram zelo potruditi, še posebej, če k prekomerni teži prispeva tudi genetska zasnova. Kljub temu velikokrat dobimo občutek, da se s svojo težo nikamor ne premaknemo. Za to obstajata dva glavna krivca: jetra, ki so glavni vir izgorevanja maščob, in limfni sistem.

Jetra, ki so nasičena s toksini ne morejo učinkovito izgorevati maščob

Če so jetra zastrupljena s toksini in težkimi kovinami, je njihovo delovanje upočasnjeno, kar pomeni, da maščobe ne izgorevajo tako, kot bi si mi želeli.

Posledice:

  • Telo tako pade iz hormonskega ravnovesja,
  • okoli trebuha se nam nabira maščobe,
  • pojavi se napihnjenost,
  • zaznamo zadrževanje vode (otekanje),
  • pojavijo se lahko prebavne motnje,
  • lahko se poveča celulit.

Drugi simptomi, ki kažejo na to, da je čas za razstrupljanje jeter, pa so visok krvni tlak, povišan holesterol in utrujenost ter nihanje razpoloženja.

Razstrupite se!

Svoje telo bi zato morali pred začetkom hujšanja razstrupiti in se tako znebiti vseh škodljivih snovi v telesu. Uživati bi morali torej veliko svežega sadja in zelenjave, kot so orehi, avokado, grenivke, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, radič, čebula in česen, saj spodbuja izločanje žolča in pravilno delovanje jeter.

Priporočljivi so tudi ingver, kurkuma in koren regrata. Pri kuhanju uporabljajte oljčno olje, za solatne prelive pa laneno. Večkrat tedensko bi morali uživati ribe, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, pusto perutnino, jagnjetino in goveje meso.

Za limfni sistem poskrbite z gibanjem in veliko popite tekočine

Limfni sistem poskrbi za odvajanje vseh odpadnih snovi in bakterij, ki jih imamo v telesu, brez ustrezne telesne dejavnosti, ustreznih živil in zadostne količine vode pa se limfni sistem upočasni, pojavi se napihnjenost, celulit in zabuhel obraz. Za to, da bo vaš limfni sistem deloval kar najbolj optimalno, poskrbite z rednim gibanjem. Zadostuje že dnevni sprehod, ki bo izboljšal cirkulacijo in vplival tudi na vaš metabolizem.

V čim večji meri se izogibajte alkoholu in kofeinu, na dnevni meni pa uvrstite jutranjo toplo limonado, ki je odlična tako za zdravje limfnega sistema kot tudi za učinkovito presnovo ter veliko tekočine, pri kateri se skušajte izogibati sladkorju. Tudi za zdravje limfnega sistema poskrbite z uživanjem veliko svežega sadja in zelenjave.

Sladkor? Nanj lahko kar pozabite!

Sladkor oropa telo esencialnih hranil, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje jeter in limfnega sistema, zato se mu skušajte popolnoma izogniti. Sladkor in njegovi vse pogostejši nezdravi nadomestki so v skoraj vseh predelanih živilih, vsebujejo pa ga celo nekatera zdravila in zobne paste.

Glavni sovražniki pri izgubljanju telesne teže so tudi margarina, rastlinsko olje ter živila s trans maščobami, na seznam nepriljubljenih pa se uvršča tudi svinjina, različne vrste salam, hrenovk in suhih klobas.

Avtor: Jerneja Batista