Nedolžni znaki, ki kažejo, da vaša ščitnica ne deluje pravilno

Ščitnica, tista majhna žleza, ki po svoji obliki spominja na metulja, ima lahko resen vpliv na naše zdravje. Če ste ženska, starejša od 35 let, je verjetnost za nepravilno delovanje ščitnice več kot 30-odstotna, pravijo strokovnjaki. Preverite, ali vaša deluje pravilno. 

image

Po oceni zdravnikov ima težave s ščitnico vsaj 150.000 Slovencev, zdravi pa se le majhen del. Težava je v tem, da je težave s ščitnico običajno težko prepoznati. K težavam s ščitnico so toliko bolj nagnjene ženske, in sicer kar 10-krat bolj kot moški.

Ščitnica je zaslužna za proizvodnjo ščitničnega hormona, ki relugira poleg ostalih stvari tudi telesno temperaturo, metabolizem in srčni utrip. Stvari pa se lahko hitro zalomijo, če vaša ščitnica preveč ali premalo deluje.

Dejavniki, ki lahko povzročijo motnje v delovanju ščitnice, so različni: vse od genetike, avtoimunega delovanja, nosečnosti, stresa, pa vse do toksinov v okolju. Strokovnjaki pravega odgovora (še) nimajo. Ker lahko ščitnični hormoni oslabijo celotno telo, je postavitev diagnoze in samo zdravljenje oteženo.

Kako vedeti v trenutku, ali vaša ščitnica deluje optimalno.

Nenehno ste utrujeni, brez energije in se slabo počutite

Občutek utrujenost in pomanjkanje energije je simptom, ki ga povezujemo z različnimi stanji, med drugim pa je močno povezan tudi s ščitničnimi hormoni. Če ste utrujeni tudi po dolgem spancu, vam morda vaša ščitnica želi povedati, da ne dela pravilno. Utrujenost je po mnenju strokovnjakov številka ena v simptomih ob nepravilno delujoči ščitnici.

Občutek neobičajne depresije ali žalosti je eden od simptomov, ki kaže na hipotirozo. Zakaj? Premajhna proizvodnja ščitničnih hormonov ima lahko vpliv na nivo serotonina, hormona, ki ga imenujejo tudi hormon sreče. Za premajhno proizvodnjo ščitničnih hormonov je značilno tudi nihanje razpoloženja.

Vaš apetit ni tak, kot bi moral biti

Povečan apetit je lahko znak hipertiroze, stanja, ko preveč ščitničnih hormonov lahko vpliva na nenehen občutek lakote. Po drugi strani pa lahko ščitnica, ki je premalo delujoča, pošteno vpliva na vaš vonj in okus.

Megla v možganih? Ščitnica je kriva!

Razlog zato je lahko v staranju ali pa v pomanjkanju spanca; težave s koncentracijo pa lahko povzroči tudi ščitnica. Hipertiroza lahko povzroči težave s koncetracijo, hipotiroza pa pozabljivost in meglo v možganih. Tirologi so presenečeni, kako hitro izgine megla v možganih, ko pri pacientih začnejo z zdravljenjem. Veliko starejših žensk spregleda to težavo in misli, da je to povezano z menopavzo.

Brez želje po spolnosti, menstrualni cikel pa postavljen na glavo

Daljše menstruacije z obilo krčev lahko kažejo na hipotirozo. Običajno so menstruacije tudi pogostejše. Prav nasprotno pa je hipertirozi. Menstruacije so krajše in šibkejše ter z daljšim razmikom.

Če imate malo oziroma prav nič želje po spolnosti, vam je to težavo najverjetneje zagodla prav ščitnica. Premalo ščitničnih hormonov ima posledico v majhnem libidu.

Vaša koža je suha in srbeča, lasje pa vam izpadajo

Znaki hipotiroze so suha in srbeča koža. Sprememba na koži je posledica oslabljenega metabolizma, kar lahko zmanjša tudi proces potenja. Koža brez prave vlažnost lahko hitro postane suha. Posledice so vidne tudi na nohtih, ki postajajo vse bolj krhki.

Suhi lasje brez leska so znak za hipotirozo. Premalo ščitničnih hormonov lahko oslabi rast las, kar privede do izpadanja. Ne samo las, ampak dlak po celem telesu, vključno z obrvmi.

Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da imajo težave z izpadanjem, jih pa na to opozorijo njihovi frizerji.

Vaš notranji termometer ne kaže pravilno

Občutek nenehnega mrazenja in občutka hlada je povezan s hipotirozo. Vaš sistem za temperaturo prizadene pomankljivo delujoča ščitnica, ki prinaša manj energije do celic. Manj energije pomeni manj toplote. Po drugi strani pa preveč delujoča ščitnica prinese pretiran občutek vročine in prekomerno potenje.

Čez noč ste pridobili nove kilograme

Morda pa je za vaše nove kilograme kriva prav ščitnica. Jeste enako kot prej, celo telovadite, a vseeno ste pridobili kilograme. Če ste v zadnjem času pridobili nove kilograme, je morda odgovor ta žleza.

Težava v ščitnici, in sicer v obliki hipertiroze, pa se lahko kaže tudi v hitri izgubi kilogramov.

Ukrepajte!

V Sensilabu smo prepričani, da so generična zdravila za zdravljenje bolezni ščitnice učinkovita, vendar pa ne gre zanemariti njihovih negativnih učinkov. Zato svetujemo naravne proizvode, ki so prav tako učinkoviti pri lajšanju simptomov bolezni, a breZ nobenih stranskih učinkov.

Zato smo razvili TiroLux, ki spodbuja tvorjenje ščitničnih hormonov ter varuje ščitnico in jetra, kjer v veliki meri nastaja aktivna oblika ščitničnega hormona T3. Skrbno izbrane naravne sestavineTiroLuxa, ki dokazano podpirajo delovanje ščitnice, so aminokislina L-tirozin, minerali selen, baker, magnezij, mangan in cink ter izvlečki guggulove smole, rjave morske alge (visoka vsebnost joda), šisandre in svete bazilike. Tirolux je proizveden v Sloveniji, po najvišjih farmacevtskih standardih

Izbrani izdelki za vas