Nega suhe kože – z močjo narave

Težav s suho kožo niso zanemarljive. Takšna koža je lahko namreč tudi posledica različnih stvari, kot so suh zrak, spremembe v hormonskem ravnovesju, slaba higiena ali dedni zapis. Če suhi koži ne boste posvečali dovolj pozornosti, se lahko pojavi srbečica, luskasta, vneta koža in podobne iritacije, ki na koncu privedejo do pokanja zgornje plasti kože. In pozor! Suha koža pospešuje nastajanje gub in kožnih vnetij. Preverite, kako jo lahko odpravite.

image

Suha koža omogoča prezgodnje staranje in hitrejšo formacijo gub. Vlaženje kože je zato zelo pomembno. (Foto: 123rf.com)


1. VLAŽITE, VLAŽITE, KOLIKOR SE LE DA!

Nega suhe kože se začne z vlaženjem. Presenečeni boste nad učinkom, ki ga prinašajo različna olja. Miti o oljih, ki mašijo pore, so pozabljeni.

Mandljevo olje odlično čisti obnavlja kožo, jo vlaži in gladi. Če mandljevega nimate pri roki, so za nego suhe kože prav tako primerna jojobino, kokosovo, olivno in sezamovo olje.

Zjutraj in zvečer, takoj po umivanju, namesto kreme nanesite olje. Z nanosom ne pretiravajte in počakajte, da se olje vpije ali pa ga odstranite z blazinico iz vate. Mandljevo olje lahko uporabite tudi za odstranjevanje ličil in si pri temu pomagate s čistilno blazinico.

2. PAZLJIVO PRI UMIVANJU

Tuš ali kopel, ki trajata pet do deset minut koži še dajeta vlago. Če pa v vodi preživite dalj časa, se koža začne sušiti. Pozorni bodite tudi na temperaturo vode in uporabljate toplo, ne vročo vodo. In ko boste naslednjič pod tušem ali v kopeli, uporabite čim bolj blago milo in druga kozmetična sredstva.

Pazite, da ne vsebujejo alkohola, so brez parfuma in podobnih sestavin (na primer: alpha-hydroxy acid), ki sušijo zaščitno maščobno plast. Po umivanju, namesto, da bi jo »grobo obrisali«, z brisačo kožo nežno trepljajte. Tako boste ohranili več vlage.

Priporočljivo je tudi, da po vsakem umivanju rok, kožo navlažite s primerno kremo, ustnice pa redno mažite z balzamom.

3. NEGA KOŽE – OD ZNOTRAJ NAVZVEN

S primerno prehrano zagotovo pomagate ohranjati vlago. Seveda pa ima pri temunajpomembnejšo vlogo voda, ki hidrira celotno telo in izboljša splošno počutje. Izboljšuje prekrvavitev in skrbi za to, da se obnavljanje kože ne upočasni.

Priporočamo tudi tiste »dobre« maščobe, predvsem omega 3 (ribe, lanena semena in olje, avokado in orehi). Obvezno poskrbite tudi za zadostno količino cinka (ostrige, piščanec, rjavi in divji riž, ajda, sezamovo maslo (tahini), jajca, bučna semena, stročnice), vitamina A (korenje, buče, listnata zelenjava) in vitamina E (oreščki in semena, avokado, pšenični kalčki, zdrobljena lanena semena, zelena listnata zelenjava in brokoli).

4. DOMAČI VLAŽILNI LOSJON

Če ste siti eksperimentiranja z dragimi kremami in losijoni, preizkusite nekaj popolnoma naravnega iz vaše kuhinje!

Sestavine: majhna kumara (ki ste jo olupili in odstranili semena), sok ene limete, dve (jušni) žlici mandljevega olja.

Priprava: sestavine s paličnim mešalnikom dobro premešajte in pripravite gladko zmes. Nanesite jo na kožo in pustite najmanj 30 minut, lahko pa pustite tudi par ur, odvisno od tega, kako suha je vaša koža. Preostanek zmesi hranite v hladilniku, vendar ne dlje kot tri dni.