(Ne)mlečni riž

13. nov. 2014 | Objavil Anja Bohinc

Kdo ne pozna slastnega mlečnega riža? Meni ga je zelo rada kuhala babica na morju. Vedno je uporabila kozje mleko, čeprav sem se tega okusa vedno otepala. Mlečni riž je skoraj sladica – idealna za zajtrk ali krepko večerjo.

Mlečni riž si še zdaj rada včasih skuham. Idealen je za crkljajoče večere ob knjigi ali najljubši nadaljevanki. ;) In ker mleka ne uživam že več kot 10 let, sem iznašla ne-mlečno opcijo, ki je po mojem okusu in okusu mojih gostov. Ekstremno okusna varianta, ki že z vonjem omamno očara.

Recept za 4 osebe

Čas priprave: 20 min

Sestavine:

  • 2 pesti mandljev, namočenih čez noč
    • * Če ste jih pozabili namočiti, jih lahko namočite tudi za pol urce, pa bo.
  • Naravno sladilo po vaši izbiri
    • Kokosov sladkor je super, ker ne spodbuja inzulina, domači med vam pomaga v boju proti okužbam, stevia ali yacon pa bosta mlečni riž spremenila v lahko sladico, ki ne vsebuje sladkorja.
  • Riž – količina po želji
  • Cimet
    • Cimet uravnava krvni sladkor, odganja slabe bakterije in zmanjšuje PMS pri ženskah.
  • Kakav (in kakavovo maslo)
    • Najbolje je, da izberete bio kakav v prahu (ali drobljen pa si ga zmiksate sami v kavnem mlinčku), ki ne vsebuje sladkorjev. Skupaj s kakavovim maslom si ga stopite v vodni kopeli in ga uporabite kot božansko čokoladno polivko. :D Noro dobro!
    • Če se vam ne ljubi komplicirati, izberite katero koli drugo čokoladno polivko, posujte z oreščki ali prelijte z medom.
  • Ščepec himalajske soli
  • Po želji dodajte še vanilija v prahu ali burbonsko vanilijo.

Priprava:

  • Pripravimo 1l mandljevega mleka (mandlje zmiksamo z 1l vode ter medom in soljo, žličko cimeta ter ščepcem vanilije, če želimo) ter grejemo na ognju do vrelišča.
  • Ob vretju ogenj zmanjšamo ter dodamo 2 šalčki riža (oz. odvisno od gostote) in smo pozorni na čas, ki ga izbrani riž za pripravo potrebuje.
  • Kakavovo maslo stopimo na pari (v eni posodi zavremo vodo, nad njo postavimo drugo posodo, v kateri je maslo, ki se bo ob zviševanju temperature stopilo) in mu dodamo kakav ter med.
  • Riž razdelimo na krožnike in sladkamo s polivko ali medom.

Gostje bodo sila hvaležni, trebuščki srečni in vaša vest popolnoma čista (sladkanje brez slabe vesti, kaj je še lepšega? :) )

Anja

Oznake