Nova formula za zrelo aknasto kožo.

Akne predstavljajo v glavnem težavo mladostnikov, lahko pa se pojavijo tudi mnogo kasneje. Ali veste, da 20 % žensk med 25. in 40. letom starosti še vedno trpi zaradi aknaste kože?

image

Kaj povzroča akne pri starejših?

Akne se razvijejo kot vnete žleze lojnice, ki se nahajajo pod kožo in proizvajajo sebum, mastno tekočino, ki naravno ščiti našo kožo. Pri osebah, ki trpijo zaradi aken, je proizvodnja sebuma povečana, kar posledično privede do zamašitve por. Če sebum ostane ujet pod kožo, se ustvari beli komedon, mozolj z belim vrhom. Žleze lojnice še naprej proizvajajo sebum, in ker je izhod blokiran, se ta nakopiči. Tako skupaj s sebumom ostanejo ujeti tudi mikrobi, ki nato povzročajo okužbo. Tako nastanejo pravi mozolji. Če so veliki, se lahko ustvarijo globoko v dermisu, posledično na koži ostanejo brazgotine ali temnejši madeži.

Akne nastanejo zaradi neravnovesja med moškimi hormoni (androgeni) in ženskimi hormoni (estrogeni). Obdobja posebnih napetosti pospešujejo proizvodnjo androgena, kar se odraža na pojavu aken. Pri ženskah lahko akne izzovejo nosečnost, predmenopavzalno obdobje ali menopavza. Akne lahko nastanejo tudi zaradi jemanja določenih zdravil, npr. kortikosteroidov ali uporabe določene kozmetike.

Dejstvo št. 1: Akne se ponavadi pričnejo z ogrci.

Ogrci niso umazanija, pač pa rezultat maščobe in odmrlih celic v koži. Ko se ogrci vnamejo, nastanejo akne. Zato je potrebno poskrbeti za čiščenje kože. Vsako jutro in večer si je potrebno kožo očistiti z blagim čistilnim gelom. Vsaj enkrat tedensko priporočamo tudi piling obraza. Tako bomo preprečili, da bi v ogrce prišle bakterije, in s tem bomo preprečili razvoj aken.

Dejstvo št. 2: Obstaja več vzrokov za razvoj aken pri starejši koži.

Najpogostejši vzroki so stres, slabi ali preagresivni kozmetični izdelki, hormoni, kontracepcijske tablete. Stres povzroči čezmerno zamašitev lojnic, kar vodi v akne. Prav tako pore zamašijo slabi ali preagresivni kozmetični izdelki. Če uporabljate preveč kozmetike (npr. podlago, zaščitno kremo, tekoči puder, puder v prahu) naenkrat, bo to prav tako povzročilo zamašitev por. Zato pustite vaši koži, da »diha«.

Dejstvo št. 3: Čokolada ne povzroča aken.

Sama čokolada ne povzroča aken, pač pa akne povzročajo mlečni izdelki. Če imate radi čokolado in brez nje ne morete, potem sezite po temni čokoladi. Ta ne vsebuje mleka in smetane, ima pa visok delež kakava, ki pa ne vpliva na pojav aken.

Dejstvo št. 4: Aken v zrelejših letih ne rešujte na enak način kot najstniške akne.

Izdelki za nego in odpravo aken pri najstnikih so drugačni kot izdelki, namenjeni zrelejši koži. Taki izdelki na zrelejši koži ponavadi ne bodo imeli učinka, zato sezite po izdelkih, primernih za vašo kožo.

Izbrani izdelki za vas