Novoletna zaobljuba: "Hočem shujšati!"

Prijetnih prazničnih dni je žal konec. Nekaj tednov smo si dovolili uživati v okusnih jedeh, čeprav smo že na začetku vedeli, da si bomo nabrali nekaj odvečnih kilogramov.

image

V nedavni raziskavi, pri kateri sta sodelovali 1102 osebi in je raziskovala novoletne zaobljube za 2020, si je 473 sodelujočih zadalo cilj, da bodo v tem letu skrbeli za bolj zdravo prehrano in oblikovali svojo postavo. Ko so jih vprašali, katere diete so se pripravljeni držati, so odgovorili takole:

  • 27,7% - dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
  • 26,9% - dieta z omejenim vnosom kalorij
  • 16,9% - ketonska dieta
  • 15,9% - dieta z nizkim deležem maščob
  • 12,6% - drugo

Pobudniki raziskave so povprašali strokovnjake za prehrano, katere od naštetih diet bodo sodelujočim pomagale shujšati na hiter, a zdrav način. Njihov odgovor je bil: "Odvisno ..."

Kaj menijo strokovnjaki o posameznih dietah?

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati so na slabem glasu, ker jih najdemo v številnih nezdravih živilih, ki nimajo posebne hranilne vrednosti. Zmanjšanje števila ogljikovih hidratov je lahko koristno, pravijo strokovnjaki, v svoj prehrano pa le vključite zdrave ogljikove hidrate iz sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric, ki so ključnega pomena za zdravje in zdravo hujšanje. Priporočljivo se je odpovedati sladkarijam, sladkim pijačam in pekovskim izdelkom iz bele moke.

Dieta z omejenim vnosom kalorij

V procesu hujšanja lahko zmanjšanje števila zaužitih kalorij igra pomembno vlogo, pomembna pa je tudi kakovost zaužitih kalorij. Niso vse kalorije enake - nekaj je jesti torto, nekaj povsem drugega pa obrok, ki je sestavljen iz kakovostnih beljakovin, pa čeprav ima oboje enako število kalorij. Strokovnjaki hkrati priporočajo, da kalorij ne štejemo kot obsedeni.

Ketonska dieta

Ketonska dieta je priljubljena že nekaj let in temelji pretežno na uživanju beljakovin, velike količine maščob in zelo malo ogljikovih hidratov. Čeprav lahko ta dieta prinese nekaj obetavnih in tako zelo želenih rezultatov, strokovnjaki dolgoročno ne priporočajo te diete.

Dieta z nizkim deležem maščob

Vsak privrženec te diete mora vedeti, da niso vse maščobe škodljive. Zagotavljajo energijo, so ključna sestavina celičnih membran in povečujejo učinkovitost absorpcije maščobotopnih vitaminov. Strokovnjaki priporočajo majhno porabo nasičenih maščob v prehrani in njihovo nadomeščanje z nenasičenimi maščobami (v obliki semen, oreškov, olivnega olja, avokada ...)

Prehranski strokovnjaki priporočajo vsem, ki želijo v letu 2020 shujšati, naj ne glede na izbrano dieto ne stradajo, naj se ne držijo ekstremnih diet in naj bodo pozorni, da jim ne primanjkuje bistvenih hranilnih snovi. Zdravo hujšanje je mogoče s pametno izbiro hrane, zadostno hidracijo in primerno telesno aktivnostjo.

Raziskave potrjujejo, da zdravo hujšanje ni mogoče, če naš limfni sistem ne deluje 100% - če torej ne odstranjuje odvečne vode in toksinov iz telesa.

In kako si lahko pomagate?

Spodbudite svoje hujšanje z odličnim drenažnim napitkom! WaterOut EXTREME - kombinacija naravnih sestavin, ki zagotavlja najhitrejše rezultate hujšanja!