10 nutricističnih zapovedi (2. del)

Nutricisti so znani po tem, da dajejo ogromno nasvetov, kar se tiče prehrane med hujšanjem. Zate smo zbrali najboljših 10 zapovedi, ki se jih moraš med hujšanjem in tudi drugače vedno držati.

image

1. Predelaj svoje najljubše jedi

Nobene potrebe ni, da bi se odpovedala hrani, ki jo imaš najraje. Namesto tega se jo nauči pripravljati na bolj zdrav način. Na primer: če obožuješ piščančje pohančke, jih namesto v fritezi ocvri brez olja – zloži jih na peki papir in jih daj peči v pečico. Enako lahko spečeš tudi malancane, lososa...

2. Vzemi si čas za novo dieto

Novega, bolj zdravega prehranjevanja ne boš dosegla le v enem dnevu – vzemi si čas in vsak dan poskusi nekaj novega. Saj ni treba, da že danes vržeš vse slabe stvari iz shrambe iz hladilnika, kot vse v življenju, je treba tudi spremembe v prehrani delati počasi.

3. Ustvari si načrt

Načrt je prva stvar, ki jo potrebuješ, če želis shujšati, ohranjati svojo težo ali se le zdravo prehranjevati. Vnaprej načrtuj svoje obroke – zajtrke, malice, kosila in večerje. Izločuj na zdrave prigrizke, ki bi vsebovali preveč sladkorja. Če se da, ti priporočam tudi, da si obroke pripraviš vnaprej. 

Ljudje z načrtom so vedno bolj uspešni kot tisti, ki stvari delajo »na slepo«.

4. Drži se sprememb

Številne študije so pokazale, da shujševalne diete ne delujejo na dolgi rok, saj so sestavljene na sistemu, da si na dieti in ješ zdravo – ali pa nisi na dieti in ješ vse kar ti pride pod roke. In prav to je nesmisel diet. Dieta bi morala držati celo življenje – morala bi biti način življenja, ne pa le nekakšen sistem pravil in prepovedi. Zato najdi način prehranjevanja, ki je hkrati zdrav in ustreza tebi, saj boš le takega lahko sprejela kot svojo življenjsko dieto. 

5. Zaupaj vase

Univerzalni prehranjevalni načrt, ki bi povzročil enako izgubo teže pri vseh posameznikih, žal ne obstaja. Posameznik mora sam pri sebi odkriti, kaj pri njemu deluje in kaj ne – vedno pa moramo poslušati svoje potrebe, saj je telo tisto, ki ga moramo zaščititi in negovati.

 

 

Izbrani izdelki za vas