Obsedeni s pravim kakavom!

8. nov. 2016

Mnogi obožujejo čokolado, a se je nalašč izogibajo, saj velja dejstvo, da čokolada redi in je nezdrava. A vse to ljudje pripisujejo predelani čokoladi, kateri je dodan sladkor – in ravno to povzroča nevšečnosti, s katero povezujemo čokolado. Če bi željo po čokoladi nadomestili s pravim kakavom, pridobljenim iz kakovovega zrna, bi potešili našo željo in še ostale potrebe svojega telesa. 

Postopek pridelave kakava v prahu

Že vsak otrok ve, da kakav in tudi čokolado pridobivajo iz plodov drevesa kakavovca. Užitne dele najdemo skrite v plodovih – to so kakavova zrna. Slednje segrejevajo na izredno nizkih temperaturah, da jih lahko zdrobijo in pridejo do sredice iz katere nadaljujejo pridelavo kakava v prahu, kakovoega masla ali čokolade.

Ker so kakavova zrna častila že starodavna ljudstva v srednji in južni Ameriki, so jih uporabljali tudi kot plačilno sredstvo. Verjeli so v njihovo moč v medicini in tudi moč afrodiziaka. 

Zdravilne učinkovine

Dandanes je veliko govora o prostih radikalih v telesu in moči antioksidantov, ki proste radikale zapoljujejo in s tem tudi uničujejo. Ko omenimo proste radikale mislimo predvsem na vpliv izpostavljenosti UV sončnim žarkom, cigratenemu dimu, onesnažemeu zraku, kemikalijam in predelani hrani – vsi ti dejavniki vplivajo na naše telo in antioksidanti imajo to moč, da nas pred temi zaščitijo oz. procese, ki našemu telesu škodujejo, nevtralizijo.

In ravno tukaj se pokaže moč pravega kakava v prahu. Ker vsebuje več kot 300 aktivnih sestavin in 4x močnejšo moč antioksidantov kot vaša najljuša črna čokolada, je skorajda že nujen prehranski dodatek za vsak dan.

Pravi kakav v prahu vsebuje:

  • beljakovine,
  • kalcij,
  • beta-karoten,
  • tiamin,
  • riboflavin,
  • magnezij,
  • žveplo,
  • flavonoide,
  • antioksidante in
  • esencialne maščobne kisline.

Vse slednje pa pripomorejo  k zdravju celotnega telesa. V vsakdanjo uporabo ga rpipočamo predvsem posameznikom, ki želijo znižati nivo slabega LDL holesterola, zmanjšati nivo stresa, povečati vzdržljivost telesa in izboljšati delovaje srca ter ožilja.

Ali veste, da...

so Azteki kakav v prahu poimenovali »yollotl eztli«, kar pomeni »srce kri«. Iz tega lahko sklepamo, da so že v starodavnih plemenih poznali vpliv kakava na boljše delovanje srca in ožilja.