Zakaj je ohranjati želeno telesno težo tako težko

Strokovnjakom je že dlje časa jasno, da ohranjanje želene telesne teže zahteva povsem drugačen pristop kot hujšanje. Telo se po obdobju hujšanja namreč želi na vsak način povrniti v stanje »obilja«.

image

Ameriški časopisi so se z 2. majem razpisali o strokovnem članku v časopisu Obesity (Debelost, op. a.), ki so ga objavili raziskovalci tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za zdravje. Številne, ki se otepajo odvečnih kilogramov, so podatki precej potrli. Raziskovalci so namreč 6 let spremljali 14 od 16 tekmovalcev resničnostnega šova The Biggest Loser (Največja zguba, op. a.). Gre za tekmovalce, ki so se s strogo dieto in intenzivnim programom vadbe v nekaj mesecih pred TV-kamerami prelevili iz predebelih in nesamozavestnih posameznikov v postavne in prekipevajoče motivatorje.  

Telo se navadi porabiti manj kalorij

Zmagovalec šova je bil Danny Cahill, ki je v sedmih mesecih izgubil kar 108 kilogramov! Decembra 2009 je tehtal zmagoslavnih 87 kilogramov, na višku debelosti pa kar 195. In kaj se je zgodilo po 6 letih? Več kot pol teže je pridobil nazaj, pa čeprav se je trudil z uravnoteženo prehrano in redno vadbo. Večina drugih tekmovalcev se je zredila na staro težo.

Kot ugotavljajo strokovnjaki, je glavni krivec za vnovično pridobivanje teže trajna upočasnitev bazalnega metabolizma po dramatični izgubi kilogramov – pojav, ki mu rečemo metabolna prilagoditev. Bazalni metabolizem je količina energije (kalorij), ki je potrebna za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij v mirovanju (razne telesne funkcije, kot so dihanje, poganjanje krvi po telesu, ohranjanje telesne temperature, prebava, regeneracija, izdelava novih celic, razmišljanje …). 

V praksi je pri tekmovalcih šova The Biggest Loser to pomenilo, da se je njihovo telo navadilo porabiti kar 500 manj kalorij na dan, kot jih je, preden so se lotili hujšanja. To je skoraj za cel nasiten obrok kalorij.

Upočasni se matabolizem + hormon, ki nadzira lakoto, je manj aktiven

Težava pri ljudeh, ki želijo po hujšanju obdržati trudoma pridobljeno telesno težo, je tudi stalna lakota. Hormon leptin, ki nadzira občutek lakote, je pri njih namreč manj aktiven. Telo si, kot rečeno, z upočasnjenim metabolizmom in večjim občutkom lakote prizadeva pridobiti nazaj izgubljen zaklad (to je maščobno skladišče).

Medtem ko so ob začetku šova The Biggest Loser tekmovalci imeli normalno raven leptina v krvi, ga ob koncu šova skoraj niso imeli več. Posledica je bila stalna želja po grizljanju in potreba po močnejšem samoobvladovanju.

Samo omejevanje kalorij in vadba nista dovolj

»Težava pri ohranjanju teže je predvsem naša biološka zasnova, ne pa patološko pomanjkanje volje, ki bi bremenilo dve tretjini predebelih Američanov,« o ugotovitvah tega članka pove Dr. Michael Rosenbaum, raziskovalec debelosti s Columbia University. Zato raziskovalci iščejo nove načine, kako varno in učinkovito vplivati na naše telo, da nas bo podprlo pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Seveda na intenzivnost upočasnitve metabolizma vplivata tudi število izgubljenih kilogramov in to, koliko časa ste 'nosili' odvečne kilograme. Dejstvo pa je, da se med hujšanjem metabolizem vedno upočasni.

Kako lahko pospešite metabolizem?

Za ohranjanje telesne teže je torej ključno pospeševanje (bazalnega) metabolizma. Bazalni metabolizem lahko pospešite na več načinov:

1) z rednim uživanjem hrane, pri čemer ste pozorni na vnos kalorij (jejte pet obrokov na dan, vendar naj bodo zdravi in uravnoteženi),

2) z večanjem mišične mase, torej s športno dejavnostjo, ki skrbi za hitrejši metabolizem tudi po koncu vadbe,

3) z nekaterimi naravnimi aktivnimi učinkovinami, ki so znane po tem, da biokemično vplivajo na hitrejši metabolizem.

Če že skrbite za prehrano in gibanje, kilogrami pa se vztrajno vračajo, je smiselno, da preizkusite še kakovosten in varen izdelek, ki pomaga ohranjati telesno težo. Najbolj učinkovite naravne sestavine na trgu ta hip so zbrane v izdelku Slimcut WEIGHT MANAGEMENT. Gre za mešanico sadnih in zelenjavnih izvlečkov, ki v sinergiji pospešujejo metabolizem in presnovo maščob.