Življenjski izziv: omejitev sladkorja!

Na naše telo ima največji vpliv prav prehrana. Zaradi nje se redimo, hujšamo in vzdržujemo težo. Trenutni trend je suho, fit in mišičasto telo in prav to je razlog, da je naš trg preplavljen z različnimi dietami in shujševalnimi plani – ampak kaj sploh pomeni, da gremo na dieto? 

image

Z dieto vedno drastično spremenimo stil svojega prehranjevanja, kar nemalokrat šokira naše telo. Še bolj pa ga šokira konec diete in slabe prehranjevalne navade, na katere se vrnemo. Zato ne posegajte po dietah, potrebno je spremeniti stil življenja in to ne za 30 dni, ampak za vedno.

POZOR SLADKOR!

Mlečni izdelki, sokovi, hrenovke, kruh (predelana žita), alkohol, omake, celo sadje vsebuje večjo količino sladkorja, kot ste si sploh predstavljali. Praktično vsa industrijsko predelana hrana vsebuje dodane sladkorje, ki na naše možganske procese vplivajo na enak način kot droga – zasvojijo nas

Strokovnjak svetuje: »Kadar pojeste večjo količino sladkorja, se nivo krvnega sladkorja močno dvigne, trebušna slinavka pa na to odreagira tako, da izloči inzulin, zaradi tega pa vrednosti krvnega sladkorja znova strmoglavijo. Tako se vrne občutek, da potrebujete nekaj sladkega, za dvig energije.« 

Sledi padec v začaran krog, ki vodi:

  • diabetes tipa 2;
  • debelost;
  • preobremenitev srca;
  • težave s sklepi.

IZZIV: OMEJITE VNOS SLADKORJA NA 20 g/DAN

Takšno količino sladkorja najdemo v 4 žličkah navadnega sladkorja, 10 koščkih čokolade, 2 dl coca-cole, 3 dl sadnega soka. Pri tem izzivu bodite posebno pozorni na sladkorje v jogurtih. Če imate možnost, si kruh specite doma in vsa živila v trgovini pred nakupom preglejte.

Pazite na svoje telo, ne obremenjujte ga z dodatnim sladkorjem!