Polovica sveta trpi za pomanjkanjem tega vitamina!

Pomanjkanje tega vitamina je le redko diagnosticirano, je pa povezano s številnimi boleznimi, vključno s kadriovaskularnimi, diabetesom, depresijo, kronično bolečino v mišicah in avtoimunimi boleznimi. To je vitamin, ki ga nujno potrebujemo, a prepogosto zanemarjamo priporočen dnevni vnos. 

image

Vitamin, o katerem govorimo, je vitamin D, ki se sintetizira prek sončne svetlobe pod vplivom UVB žarkov. Naša koža lahko tvori vitamin D zaradi UV-sevanja sonca. Ta prohormon je pomemben za naše zdravje iz številnih razlogov: pomaga preprečiti nekatere vrste raka, upočasniti procese celičnega staranja, okrepiti imunski sistem in uravnati krvni tlak. Poleg tega vitamin D telesu pomaga pri vsrkavanju kalcija, ki je potreben za gradnjo zdravih kosti.

Pomanjkanje vitamina D tudi poleti

Tisti, ki živijo v polarnih conah, so prikrajšani za sončno svetlobo, zato je pomanjkanje vitamina D pri tamkajšnjih prebivalcih pogosto. No, ogroženi pa niso le oni. Poleti, ko nas sicer ven vabi žareče poletno sonce, precej več preživimo v zaprtih prostorih, saj se izogibamo neznosni vročini. Torej v prostorih, kjer nas UV žarki ne morejo doseči.

Starejši, kot smo, bolj ga potrebujemo

Starejši ljudje so še bolj izpostavljeni pomanjkanju tega vitamina, saj so ga sposobni sintetizirati v manjši količini. Če postavimo ob bok 70-letnika in 25-letnika, bo prvi sintetiziral kar 25% odstotkov manj vitamin D kot mlajši.

Stanje v Sloveniji je alarmantno: predšolski otroci naj bi po slovenskih študijah dosegali zgolj 21 % priporočenega dnevnega vnosa, mladostniki pa 60 %, kar kaže na slabo pokrivanje potreb po vitaminu D3.

Najdemo ga v hrani, a premalo

Dobra novica je, da lahko vitamin D zaužijemo tudi prek hrane, vendar pa količina v hrani ne zadostuje za priporočen dnevni vnos. Najdemo ga ribah, jajčnih rumenjakih, jetrih in obogatenih mlečnih izdelkih.

Vsak dan 800 gramov lososa!

Da bi zadostili dnevno dozo tega vitamina, moramo pojesti 800 gramov lososa ali 10 čajnih žlic naravnega olja polenkovke. Malo verjetno je, da bi vsak dan pojedli oziroma zaužili takšno količino. Zato priporočamo, da uživate vitamin D s pomočjo prehranskih dopolnil, in sicer celo leto.

S samo eno kapsulo vitamina D3, ki smo jo razvili, boste pokrili dnevno potrebo po vitaminu D in tako zagotovili, da bo vaše telo normalno delovalo.