Pomen antioksidantov

Antioksidanti so po definiciji snovi, ki nevtralizirajo oz. izničijo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali so odpadniške molekule kisika, ki se potikajo v našem telesu, napadajo celice, trgajo njihove membrane, kvarijo njihov genetski material, povzročijo oksidacijo maščob in propad celic.

image

Ta škoda na celicah se sešteva in počasi vodi do bolezenskih znakov. Nič ni zdravju bolj koristnega in ne podaljša življenja tako zelo kot prav antioksidanti. So najpomembnejše varovalo v telesu.

Zaradi pomanjkanja antioksidantov lahko postanemo občutljivi, še posebej če smo izpostavljeni cigaretnemu dimu, onesnaževalcem zraka, industrijskim kemikalijam, zdravilom, nepravilni prehrani, radioaktivnemu ali UV sevanju. Vse to so zunanji viri prostih radikalov.

Med antioksidanti sta najbolj znana vitamin C in vitamin E. Ne smemo pa pozabiti na betakaroten (predstopnjo vitamina A), mineral selen, koencim Q10, glutation, likopen, kvercetin …

Kako lahko zagotovimo dovolj velik vnos antioksidantov v telo?

Na prvem mestu je zagotovo pravilna in raznovrstna prehrana, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, predvsem tiste, ki ima v sebi veliko barve ( zelene, rumene, rdeče). Kajti čim temnejša je barva sadeža, večja je vsebnost antioksidantov. Pomembno je, da sta sadje in zelenjava sveža ali globoko zamrznjena, saj v konzervirani, predelani ter kuhani zelenjavi ali sadju najdemo malo antioksidantov.

Antioksidanti in imunski sistem

Imunski sistem reagira z vnetno reakcijo na vdor mikrobov v telo. Sestavni del vnetne reakcije je sproščanje reaktivnih kisikovih prostih radikalov, ki uničujejo microbe. Organizmov antioksidantni obrambni sistem pogosto ne zagotavlja zadovoljive zaščite organizma pred škodljivim delovanjem oksidativnih molekul, ki jih proizvede imunski sistem, zato je antioksidante potrebno dodajati.

Antioksidanti in utrujenost

Utrujenost je stanje izčrpanosti in zmanjšane sposobnosti za telesno in umsko delo. Občasno jo občuti vsak človek in nikakor ni vedno znak bolezni. Pogosto je posledica pomanjkanja počitka, slabih življenjskih navad in enoličnega, obremenjujočega dela. Da ta prehodna utrujenost ne preide v kronično utrujenost je nujno izbrati zdrav življenjski slog (pravilna prehrana, dovolj gibanja, dovolj počitka) in poskrbeti za duševno sprostitev. Antioksidanti ob utrujenosti pomagajo pri nastajanju celične energije in hitrejšo obnovo poškodovanih celic.