Presenetljiva pomoč pri nespečnosti - magnezij

Medtem ko je magnezij med športni navdušenci precej poznan, saj preprečuje mišične krče, je manj znano, da je lahko tudi učinkovita pomoč pri motnjah spanja. Imate težave z nespečnostjo, ki bi jih radi rešili na naraven način? Preizkusite magnezij.

image

Tako trdi britanski nutricionist Marek Doyle, ki redno objavlja v britanski izdaji Huffington Posta. »Ko je govora o nespečnosti, nikoli ne zasledim nasveta za uporabo enega pripomočka, ki v več kot 90 % primerov reši težavo v 24 urah. Ta pripomoček je magnezij,« pravi Doyle. Kot še razloži, ima magnezij pomembno vlogo pri hidraciji, sprostitvi mišic, produkciji energije in – kar je ključnega pomena – deaktivaciji adrenalina. »Če boste imeli dovolj magnezija v telesu, še ne pomeni, da boste hitro zaspali in prespali vso noč. Vendar bo pomanjkanje magnezija prav gotovo povzročilo prav nasprotno: da ne boste ne hitro zaspali ne prepali vse noči.«

Magnezij je sestavina več kot 300 encimov v našem telesu

Kako nujen je za naše telo? Magnezij najdemo v vsaki posamezni celici našega telesa, največja koncentracija pa je v kosteh in zobeh, sledijo možgani, srce in kri. Vključen je v 300 različnih presnovnih funkcijah (je sestavina več kot 300 encimov v našem telesu).

Ker ga najdemo relativno malo v krvi, je težko določiti raven magnezija v telesu z direktnimi testi. Zato je treba biti pozoren na opozorilne znake oziroma vedeti, ali ste v skupini tveganja.

S hrano ga ne zaužijemo dovolj

Magnezij v manjših količinah najdemo v različni hrani, še posebno v fižolu, polnozrnatih žitaricah, zeleno listi zelenjavi, avokadu, oreških in semenih. Kot kažejo podatki, teh živil ne zaužijemo dovolj, zato v Združenih državah Amerike ocenjujejo, da polovica Američanov ne zaužije dovolj magnezija s hrano.

Skupine, ki imajo največje tveganje za pomanjkanje magnezija, so starejši, sladkorni bolniki, ljudje, ki jemljejo diuretike (torej tudi taki, ki redno uživajo kavo, alkohol, pravi čaj …) ter ženske, ki uporabljajo hormonalno kontracepcijo ali imajo obilno menstruacijo. Pozorni morajo biti tudi posamezniki, ki so redno športno aktivni, saj izgubljajo magnezij z znojenjem, in ljudje pod stalnim stresom.

Kako ugotoviti, ali potrebujete več magnezija?

Med pogostimi znaki, ki govorijo v prid povečanemu vnosu magnezija, so naslednji: težave z uspavanjem, zbujanje ponoči ali preden vam zazvoni ura, pogosti krči ali trzanje mišic, pogosto uriniranje, mrzle dlani in stopala ter zategnjenost v vratu in ramenih. Po Doylovem mnenju pa je najbolj očiten znak pomanjkanja magnezija sprememba v kakovosti spanja. »Ne gre vedno za magnezij. Vendar sem svetoval že več sto ljudem, ki so tožili zaradi težav s spanjem, in moj prvi nasvet je bil vedno magnezij. Zelo redko potrebujejo še drugi nasvet.«

Da ima magnezij ključno vlogo pri spanju, se strinjajo tudi pri spletnem zdravstvenem časopisu WebMD: »Raziskave so pokazale, da tudi manjše pomanjkanje magnezija lahko prepreči možganom nočno umiritev.«

Odgovor na vrzel v prehrani – 100% naraven ALL IN A DAY Magnezij

Za vse, ki nimate uravnotežene in raznovrstne prehrane oziroma ste med ljudmi, ki bi utegnili imeti pomanjkanje (kot smo opisali zgoraj), je odgovor 100% naravno pridobljeni magnezij iz morske vode ALL IN A DAY Magnezij. Ker je naraven, ga naše telo lažje prepoznava in bolje absorbira.