Posezimo po naravnih sestavinah

Da je prehrana sodobnika vse bolj osiromašena, da ne vsebuje esencialnih mikrohranil, ki bi zagotavljala optimalno delovanje človekovega organizma, stroka redno opozarja. Hkrati nam narekuje izbor kakovostnih živil in skrbno načrtovanje dnevnega jedilnika, česar pa zaradi vse bolj hektičnega načina življenja vse pogosteje preprosto ni mogoče izpeljati.

image

Ob stremljenju k zmanjšanju stresa in vsem drugim dejavnikom, ki nam jemljejo zdravje, je učinkovit pristop za zagotavljanje uravnotežene prehrane tudi redno uživanje izbranih prehranskih dodatkov.

Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila

Prehranskih dodatkov je na izbiro veliko; med sijajnimi etiketami in zvenečimi imeni se je vse težje znajti. Pomembno merilo kakovosti je že priznan proizvajalec z dolgoletno tradicijo poslovanja, pove vodja Lekarne Domžale Alenka Podgornik, mag. farm., zmagovalka vseslovenske akcije Najlekarna: »Ustrezno kakovost prehranskih dopolnil nam največkrat zagotavljajo priznani proizvajalci, ki so na trgu prisotni že več let. Ti nam priskrbijo tudi različne študije, certifikate in potrdila, ki navedbe o kakovosti prehranskih dopolnil opravičijo in potrjujejo.«

Opaža, da nekatere stranke še niso dovolj ozaveščene o kakovosti prehranskih dopolnil. Zato opozarja, da naj se ljudje o izbiri in uporabi prehranskih dopolnil posvetujejo v lekarni ali pri drugih svetovalcih, nutricionistih, obenem pa naj nikar ne prekoračijo priporočenega dnevnega odmerka. Kot pravi, je za ohranjanje zdravja najpomembnejša zdrava prehrana z veliko svežega sadja in zelenjave ter z obilico dobre volje. Uporabo prehranskih dopolnil pa priporoča v primerih, kot je neuravnotežena prehrana ali pa pri povečanih potrebah organizma, ki se pojavijo pri določenih ljudeh – športnikih, nosečnicah, otrocih, starostnikih oz. pri nekaterih obolenjih.

Naravni izdelki pogosto bolje učinkujejo

Kot pove sogovornica, v lekarnah radi priporočajo prehranska dopolnila naravnega izvora. Njihova prednost je, da pogosto vsebujejo še druge naravne snovi, ki pripomorejo k boljši absorpciji in večji biorazpoložljivosti. V tem obdobju, ko se zima poslavlja in ko so zaloge mikrohranil v telesu osiromašene, Alenka Podgornik svetuje uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine in minerale. »Izberite take, ki vsebujejo naravne učinkovine. Uporabniki naj jih zaužijejo s hrano, na primer ob zajtrku. Tako bo tudi izkoristek največji.

Nova polnovredna linija ALL IN A DA Y

Na povsem naravne učinkovine se opira tudi nova linija izdelkov ALL IN A DAY; vsebuje namreč le naravne sestavine: tako med drugim s kapsulo vitamina C zaužijete 500 mg naravnega vitamina, pridobljenega iz izvlečkov plodov šipka, B-kompleks so kombinirali iz naravnih izvlečkov plodov navadne gvajave, listov svete bazilike in limonine lupine, magnezij pa je pridobljen iz morske vode. »Prehranska dopolnila ALL IN ADAY so polnovredna, ker vsebujejo različne naravne izvlečke in njihove kombinacije, kar pa še izboljša učinek oz. delovanje teh izdelkov.Pri izdelavi prehranskih dopolnil so uporabili postopek pridelave brez uporabe kemičnih topil (uporabili so le vodo oziroma kombinacijo vode in alkohola, op. p.), kar zagotavlja še boljšo kakovost izdelka,« linijo prehranskih dopolnil pohvali vodja Lekarne Domžale Alenka Podgornik.

Pasti zapisov o vsebnosti učinkovin – kdaj je naravno v resnici naravno?

Pri branju sestavin na embalaži bodimo pozorni, da je zapisan tudi izvor surovine. Če piše le vitamin C (oziroma kemijska askorbinska kislina ali L-askorbinska kislina), smo lahko prepričani, da gre za sintetično substanco. Če je zapisano vitamin C iz plodov šipka ali – kot je to v našem primeru – izvleček plodov šipka s 500 mg vitamina C, vemo, da je vitamin C v izdelku naravnega izvora. Pri naslednjem zapisu (iz škatlice linije ALL IN A DA Y) lahko že na prvi pogled ocenimo, da gre za vitamin C, ki izvira iz plodov šipka (naravnega vira). 

image

Pozorni pa bodimo pri spodnjem zapisu:

Porabnika lahko zavede dodatek semen šipka v prahu. Če ta ni poučen in se ne zaveda pasti, lahko kupi takšen ali podoben izdelek, misleč, da je vitamin C pridobljen iz šipka, čeprav ni.

image

Obstaja tudi tretja varianta, in sicer 100-odstotno sintetičen vitamin C. Na primer tule:

Tukaj smo lahko prepričani, da vitamin C ni naravnega izvora, ampak sintetično pridelan, čeprav porabniki tega običajno ne vedo in kupijo sintetičen izdelek brez pomisleka, kaj vnašajo v svoje telo.

image

Besedilo pripravila: Sanja Vilfan Švajger,

objavljeno v reviji Moje Zdravje, marec 2016

Izbrani izdelki za vas