Potovalna slabost pri otrocih

Vožnja na dopust – z avtomobilom, ladjo ali letalom – je lahko za marsikaterega starša prava nočna mora. Med potjo je otroku slabo, bruha, je omotičen in se mu vrti. To so tipični simptomi potovalne bolezni oziroma slabosti, ki so pri otrocih pojavlja pogosteje kot pri odraslih.

image

Kaj storiti, da otroku ne bo slabo?

Zjutraj pred potovanjem naj otrok zaužije lahek in topel obrok. S tem preprečimo draženje želodčne sluznice in krčenje sten želodca zaradi lakote.

Pred vožnjo z avtom poskrbimo za to, da bo ta dobro prezračen, saj slab zrak in vročina potovalno slabost še poslabšata. Če je potovanje krajše, med njim otroku ne dajemo hrane in pijač. Če je zelo žejen, naj pije navadno vodo. Ne pretiravajmo s hrano.

Otroka namestimo v osrednjem delu plovila, avtobusa ali letala, na sredinski liniji, obvezno obrnjeni v smeri vožnje. Otroku ne dajemo knjig ali igric, naj ne gleda risank ali filmov na DVD-ju.

Pri plovbi z ladjo se odsvetuje delo in vsesplošno zadrževanje v podpalubju.

Med vožnjo poskušajmo otroka čim bolj zamotiti. Poskušajmo ga aktivno vključiti v pogovor ali se z njim igrajmo besedne igrice, ki bodo zahtevale natančno opazovanje okolja, ki beži mimo vozila. Otroku lahko predvajamo tudi pravljico na zgoščenki, ob kateri se bo zamotil.

Naravna pomoč proti slabosti je ingver, ki pomirja prebavno cev in preprečuje bruhanje. Zato so lizike Zori Potovanje priročna rešitev za otroka, saj vsebuje naravni izvleček ingverja in poprove mete.

Kaj storiti, če je otroku slabo med vožnjo?

Če otroku vendarle postane slabo, ustavimo avto, pustimo, da se nadiha svežega zraka in sprosti. Med tem skušajmo ohraniti mirno kri, saj otrok odčitava naše razpoloženje. Če bomo pomirjeni mi, se bo pomiril tudi on. Za sprostitev mu lahko ponudimo tudi liziko Zori Travel, ki je slastnega okusa. Otrok ne bo vedel, da je lizika v resnici prehransko dopolnilo.

Prijazna rešitev za otroke, ki jim je slabo: prehransko dopolnilo v obliki lizike!

Lizike Zori Potovanje vsebujejo ekstrakt ingverja ter poprovo meto. Ingver pomaga preprečevati občutek slabosti ter bruhanje, povezano z uporabo prevoznega sredstva, poprova meta pa prispeva k normalnemu delovanju prebavnega trakta. Da bo učinek kar najboljši, svetujemo, da otrok poliže liziko pol ure pred potovanjem. Lizike so primerne za otroke nad 4 letom starosti. Vse sestavine v lizikah so primerne tudi za mlajše otroke, vendar naj mlajši otroci poližejo liziko pod nadzorstvom staršev.