Ste naveličani pozabljivosti in pomanjkanja koncentracije?

Ali imate tudi vi občutek, da ne morete predelati niti enega podatka več, si ničesar več zapomniti? No, če ga že morate predelati, pa to traja in traja. Zato se lahko počutite nesposobne in brez motivacije. Američani imajo za to dober izraz – možganska "megla" (brain fog). Vas zanima, kako lahko te meglo naravno razkadite in si zbistrite misli?

image

Začnimo pri vzrokih. Najbrž že veste, kaj vas je pripeljalo do te točke, da ste stalno utrujeni, raztreseni, razdražljivi in vam vsaka naloga predstavlja ogromno težavo … to je ena izmed glavnih posledic hitrega življenjskega sloga in neskončnih obveznosti, ki jih večina med nami ne zna uravnotežiti s trenutki odklopa, torej počitka in sprostitve. Ja, temu se reče stres. In če stres kombiniramo s pomanjkljivo prehrano in premalo spanja, telo še bolj podvržemo stresu. Vsak dan in ves čas nekaj zahtevamo od njega, ne damo mu hrane, ki jo potrebuje, poleg tega pa mu ne privoščimo počitka!

Kako stres povzroča "meglo" v možganih?

Da bi to razumeli, moramo najprej razumeti, kako deluje stres na telo. Za stresni odziv je v največji meri odgovoren hormon kortizol, ki nastaja v nadledvični žlezi in sproži stresni odziv "beg ali boj". Vedno, ko smo v stresu, se raven kortizola v krvi dvigne, kar povzroči val sprememb v telesu, ki nas pripravljajo na hiter odziv. To je odlično kot kratkoročen odgovor na stresno situacijo, dolgoročno pa divjanje kortizola (kot posledica stalne izpostavljenosti stresu) povzroči resne zdravstvene posledice. Študije kot posledice kroničnega stresa navajajo poškodbe možganskih celic v predelu možganov, ki je odgovoren za pomnjenje podrobnosti in prezgodnje staranje možganov (torej hitrejše odmiranje celic in počasnejšo tvorbo novih).

Zato je toliko pomembneje še pravi čas ukrepati. Škoda je popravljiva.

Če stresnih okoliščin ne moremo nadzirati, lahko nadziramo naš odziv nanje

Ključ do jasnih misli, dobrega spomina, zmožnosti koncentracije in posledično samozavesti je najti način, kako bomo karseda najbolje pluli skozi stresne situacije. Seveda je dobro, da jih poskušate tudi čim več izločiti iz vašega življenja, ampak prav vseh vendarle ne morete. Odgovor na mirno obvladovanje stresa je kombinacija sprostitvenih tehnik + dovolj počitka + polnovredne prehrane. Vse to niža raven stresnega hormona kortizola v krvi.

Na področju prehrane so odlična pomoč adaptogena zelišča, kot so goba kordiceps, ginseng in rožni koren (rodiola). To so zelišča, znana po tem, da pomagajo uravnovesiti telo v obdobju stresa, torej med dolgotrajno izpostavljenostjo stresu znižati raven kortizola v krvi. In prav na teh temelji nov izdelek AdrenaLux, namenjen krepitvi žleze, ki je zaradi stresa najbolj na udaru – nadledvične žleze, ki proizvaja hormon kortizol. AdrenaLux vsebuje tudi pantotensko kislino (vitamin B5), ki med drugim sodeluje pri pretvorbi hrane v energijo, torej vrača vitalnost.

Zato je lahko AdrenaLux prvi korak k mirnejšim dnem, jasnim mislim, dobremu spominu, zmožnosti koncentracije in samozavesti.


 

 

 

Izbrani izdelki za vas