Prav vsako sončno popoldne lahko preživite ob športni aktivnosti!

Rekreacija na svežem zraku je veliko bolj učinkovita kot gibanje v zaprtem prostoru. Pljuča oskrbite z večjo količino kisika, ta pa telesu omogoča premagovanje še večjih naporov.

image

Aerobna aktivnost, pri kateri se zadihamo in jo izvajamo dlje časa (vsaj pol ure), povečuje splošno fizično vzdržljivost. To nam pomaga tudi na drugih področjih v življenju, ne le pri športu: lažje prehodimo stopnice, z lahkoto nosimo težja bremena, dlje in bolj aktivno se lahko igramo z otroki, predvsem pa lažje prenašamo različne stresne situacije.

1. Telesna aktivnost je dobra za mentalno zdravje in povečuje kognitivne sposobnosti

Gibanje pospeši nastajanje povezav med živčnimi celicami v delih možganov, ki so odgovorni za spomin, sprejemanje odločitev in kompleksnejše miselne vzorce.

2. Z rednim gibanjem skrbimo za močne kosti in preprečujemo razvoj osteoporoze v poznejših letih

Z rednim gibanjem se sklepi utrjujejo, okrepi se vezivno tkivo. Če je naše gibanje intenzivno do te mere, da dan ali dva po njem v mišicah čutimo prijetno bolečino in utrujenost, se krepijo in razvijajo tudi mišice. Gre za mikroskopske poškodbe mišičnih vlaken, ki se s počitkom in primerno prehrano obnovijo tako, da je popravljeno vlakno večje in močnejše.

3. Prednost gibanja je seveda tudi ohranjanje zdravja in primerne telesne teže

Z izgubo odvečne telesne teže se izognemo tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2 in mnogih drugih civilizacijskih bolezni, ki so danes v močnem porastu.

JOGA

Vse, kar potrebujete za jogo, je delček zunanje površine (priporočamo travnate namesto betonske površine) ter kompaktna podloga za vadbo. Vzdušje lahko popestrite s kakšno prijetno glasbo in tako si boste pričarali pravcati sprostitveni studio v objemu narave.

TEK

Tek postaja vedno bolj priljubljena rekreacija. Je ena najbolj osnovnih oblik gibanja, praktično najlažje dostopen in ima ogromno pozitivnih učnikov na počutje, zdravje in telesno pripravljenost. Pričnemo lahko s počasnim tekom, izmenjujemo intenzivnost in si vsak dan izberemo drugo pot po kateri bomo tekli. Preglejte tekaško opremo, predvsem čevlje, ki igrajo pri teku zelo pomembno vlogo. Za čim boljše rezultate poskusite teči vsaj trikrat na teden. Ne pozabite na ogrevanje in raztezanje.

IGRE Z LOPARJI

Poletni čas je idealen za družinske aktivnosti in igre z loparji. Ta poleg samega gibanja poskrbi tudi za zabavo. Skoraj vsepovsod se najde prostor za igranje badmintona, ki je primeren za vse starosti.

SPUŠČANJE ZMAJA

Tudi lovljenje zmaja je lahko odlična priložnost za miganje. Ko je dovolj vetrovno, vas bo zmaj popeljal po travniku, pazite le, da se ne boste spotaknili. Zmaj lahko naredite sami z otroki, ali si ga kupite.

HOJA

Za hojo ne potrebujemo posebne opreme, niti posebnega prostora. Za boljše počutje bo poskrbel že krajši sprehod po mestu, parku ali v bližnjem gozdu, seveda pa se lahko odpravimo na daljše ture.

ROLANJE

Rolanje je odličen način zabave in je šport, ki je primeren za vse starosti. Tudi večina otrok rada rola, tako da imate lahko družinsko rekreacijo. Med rolanjem lahko prijateljsko čvekate ali pa se prepustite svojim mislim. Ta aktivnost dobro vpliva na razvoj ravnotežja in koordinacije. Z njo še posebej krepimo vse mišice na nogah, zadnjici in trebuhu in povečujemo telesno vzdržljivost.

PLAVANJE

Plavanje in vaje v vodi sta idealna načina za ohranjanje telesne vitalnosti. Vključuje delovanje vseh največjih skupin mišic ter prispeva k izboljšanju zdravja in psihofizičnih lastnosti. Poleg tega krepi dihalni in srčno-žilni sistem, zmanjšuje tesnobnost in depresivnost, izboljšuje razpoloženje in samopodobo ter koristno vpliva na spanje. Plavanje je tudi za ljudi, ki imajo težave s sklepi, saj voda ponuja oporo vsemu telesu, razbremenjuje sklepe in okostje.

KOLESARJENJE

Kolesarjenje je ravno tako koristno kot tek, vendar pri tem potrebujemo še kolo, ostalo opremo in več časa. Z njim razvijamo moč in vzdržljivost, krepimo predvsem mišice nog, vplivamo na srčno-žilni in dihalni sistem. Kolesarjenje je dinamična športna aktivnost, ki nam ponuja pristen stik z naravo.

Izbrani izdelki za vas