Zaneti prebavni ogenj

Indijski datelj. Kislo-sladki sadež, ki je pri nas še vedno čista eksotika, je pa denimo v vzhodni, bližnjevzhodni in afriški kulinariki nujna sestavina številnih jedi. V tradicionalnem zdravilstvu indijski datelj ali tamarindo uporabljajo tudi za cel kup tegob, med drugim za spodbujanje prebave. 

image

Indijski datelj raste na drevesu tamarinda, ki mu prija tropsko podnebje in je izjemno trpežno. Niti suša niti sol mu ne prideta zlahka do živega. Snovi, ki ohranjajo drevo tako trdoživo, pa prehajajo tudi v sadež. Ta navzven spominja na neoluščene arašide, navznoter pa najdemo v gel oziroma pulpo ovita semena (od 6 do 12).

Iz zrelega indijskega datlja v azijskih, afriških, pa tudi južnoameriških kulinarikah izdelujejo sladice, marmelade, sokove ali sladke napitke ter marinade, v zahodni kuhinji pa tamarindo najdemo denimo v worchersterski omaki. Skoraj tako pogosto kot ga uporabljajo v prehrani, pa ga tudi v tradicionalnem zdravilstvu, saj ima protibakterijske, protivirusne, protivnetne in številne druge lastnosti.

Z vlakninami spodbudi prebavo

Kot zanimivost za nas zahodnjake, ki nam pogosto primanjkuje kalcija: Ali bi kdaj pomislili, da je lahko kak tropski sadež dober vir kalcija? 170 g indijskih datljev (za pest datljev) ima enako količino kot 1 dcl mleka (125 mg kalcija). Poleg kalcija ima še veliko vitaminov C in E, vitaminov B-skupine, železa, fosforja, kalija, mangana in predvsem vlaknin.

Kako indijski datelj pravzaprav vpliva na hujšanje? Vlaknine so njegov glavni adut, pri čemer so vsa druga našteta hranila opora zdravi prebavi.

Tamarind pospeši prebavo tako, da olajša potovanje hrane skozi črevo, obenem pa spodbuja delovanje žolča, tako da se hrana hitreje razgradi.

In kako indijski datelj pomaga pri hujšanju?

Za to pa smo poskrbeli mi. Seveda vam priporočamo, da obogatite jedilnik tudi z indijskimi datlji, če le imate možnost dobiti čim bolj sveže. Za hujšanje pa je najboljša rešitev na trgu ta hip Slimcut DIETSTAR.

Poleg indijskega datlja vsebuje še izvlečke rjave morske alge, kivija, karambole in čajevca. Te sestavine se v izdelku Slimcut DIETSTAR edinstveno dopolnjujejo in součinkujejo pri zagotavljanju učinkovitega hujšanja.

DIETSTAR namreč:

  • pomaga pri hitrejšem topljenju maščob,
  • zavira absorpcijo maščob,
  • pospeši metabolizem,
  • podaljša občutek sitosti in
  • zagotavlja boljše počutje.