Prehlad ni tako nedolžen, kot si mislimo

Prehlad vsi poznamo in vsi ga imamo, redno. Odrasli zbolimo do 4x na leto! In kaj naredimo? Seveda se oborožimo z robčki in kot običajno gremo v službo ali pač počnemo vse, kot da se nič ne bi zgodilo. Zakaj je ignoriranje prehlada slaba ideja?

image

Telo nam sporoča, da mu nekaj manjka

Pomislite, nekateri res zbolijo 4x na leto, drugi še pogosteje. Obstajajo pa tudi taki, ki se jih nič ne prime, če pa se jih že, tega skoraj ne opazijo. Vendar smo vsi izpostavljeni istim virusom, ki povzročajo prehlad. V čem je razlika? Seveda, v moči in odzivnosti imunskega sistema.

Da bi bil tak, pa mora imeti na voljo prave hranilne snovi, ki mu pomagajo okrepiti obrambo  pred mikrobi (antioksidante, fitohranila, vitamine, minerale, aminokisline (gradniki beljakovin) …). Teh snovi pa telo potrebuje toliko več, če ga obremenjujemo z vsakodnevnim stresom, slabo prehrano, pomanjkanjem gibanja in spanja, kajenjem, prekomernim uživanjem alkohola, odvečno telesno težo … Da obstaja pomanjkanje v telesu, nam sporoča tudi s ponavljajočimi se prehladi.

Navaden prehlad lahko preraste v resno bakterijsko okužbo

Če zlahka jemljemo, ko nas telo opozarja, da mu primanjkuje pomembnih snovi, nas lahko mogoče zaskrbi tveganje za hujšo bolezen. Prehlad je, kot rečeno, znak oslabelega imunskega sistema. Takrat bi se morali krepiti s počitkom in naravnimi pripravki z dokazanim delovanjem. In v takem primeru bi nedolžna virusna okužba, ki ji pravimo prehlad, res lahko zvodenela v nekaj dneh.

Če pa takrat ne prestavite v nižjo prestavo in ne podprete telesa s potrebnimi hranilnimi snovmi, prav gotovo podaljšate trajanje bolezni, obenem pa verjetnost, da se bo prehlad ponovil. Poveča pa se tudi tveganje, da bodo oslabelost imunskega sistema izkoristile tudi bakterije. Takrat lahko prehlad preraste v vnetje ušes, vnetje sinusov ali celo pljučnico

Oslabel imunski sistem pomeni dovzetnost za številne bolezni

Ponavljajoči se prehlade lahko razumemo tudi kot resno opozorilo, da se moramo vzeti v roke in da moramo telesu zagotoviti boljše pogoje za delovanje. Niso le neprijetne bakterijske okužbe tiste, ki se jih moramo bati, ampak tudi pojava avtoimunskih bolezni (bolezen ščitnice, revmatoidni artritis, sistemska lupusna bolezen, multipla skleroza, avtoimunski diabetes, celiakija, Chronova bolezen …) ali celo raka.

Vse te bolezni so povezane s slabo delujočim imunskim sistemom. Če je telo v pogostem stanju vnetja (in v takem stanju je, če smo ves čas prehlajeni), se namreč poškodbe DNA, celic in tkiv povečajo.

Širite okužbo naprej

Ljudje, ki ignorirajo prehlad in gredo brezskrbno med ljudi, obenem tudi širijo okužbo naprej. Tisti, ki imajo dobro delujoč imunski sistem, seveda niso na udaru. Spet drugi, ki prav tako zbolijo čim kdo kihne zraven njih, pa ne bodo navdušeni.

Viruse prehlada širimo po zraku s kihanjem in kašljanjem, pa tudi z rokami, v katere smo kašljali ali kihali. Ko se dotikamo predmetov, viruse tako širimo naprej: najdemo jih namreč na kljukah, mizah, stolih in drugih predmetih, kjer lahko preživijo več ur in čakajo na novo žrtev.

Prav zato je pomembno vsak prehlad jemati resno, še posebno če traja več kot 7 dni in se ponavlja. V vsakem primeru se lahko že zdaj zavarujete pred prehladom, če okrepite imunski sistem na najboljši možni način – še preden boste bombardirani z virusi in bakterijami.

Edini izdelek na trgu, ki vam ponuja celostno zaščito pred prehladom in gripo je paket ImuniTRI. To pa zato, ker ima inovativno sestavo, ki podpira delovanje imunskega sistema na vseh njegovih 3 linijah brambe. Več kot bo okrepljenih linij obrambe, večja bo zaščita.