Prehlad : Gripa – razčistimo pojme!

Gripa in prehlad največkrat zadeneta zgornje dihalne organe, zato čestokrat zmotno mislimo, da se ju moramo lotiti enako. 

image

Gripa je veliko nevarnejša od običajnega prehlada in lahko vodi v resne zdravstvene težave, kot sta: pljučnica in bakterijske okužbe. Če mislite, da vas je na posteljo priklenila gripa, se le odpravite na pregled osebnemu zdravniku. Ta vam bo predpisal zdravila in pripomočke za lajšanje posameznih simptomov.

Gripa – hitrejša in močnejša

Gripo prepoznamo po simptomih kot so vročina, boleče mišice, izjemna utrujenost in suh kašelj. Težave začnejo usihati v dveh do petih dneh, a popolnoma ne izginejo v manj kot tednu, včasih tudi dlje.  

Simptomi prehlada so blažji in ponavadi se najprej začnejo s pekočim grlom in smrkavostjo ali zamašenim nosom. Večino težav občutimo nad vratom, torej v grlu in glavi. Prehlad ne izbruhne tako agresivno kot gripa in simptomi počasi izginjajo tekom tedna.

Vročina skoraj gotovo pomeni gripo

Prehlad redko spremlja vročina, če že, je ponavadi nizka, le otroci so pogosteje vročični. Večina ljudi, ki zboli za gripo, pa ima vročino okrog 38°C ali več, ni pa nujno in odsotnost vročine ni zagotovilo za odsotnost gripe.

Utrujenost traja tedne? Gripa.

Če ste prehlajeni, utegnete biti utrujeni in razboleli, vendar ne prehudo in težave izginejo v nekaj dneh. Med gripo so ti simptomi precej močnejši in dolgotrajni, včasih tudi teden ali dva. Starejši in ljudje s kroničnimi obolenji utegnejo imeti simptome še dlje.

Glavobol: Oba lahko povzročita glavobol

Glavobol lahko spremlja prehlad, skoraj zagotovo pa spremlja gripo. Tako kot velja za ostale simptome, so glavoboli med gripo močnejši in vztrajnejši.

Kašelj: Tako prehlad kot gripa

Prehlad in gripa sta infekciji zgornjega dihalnega trakta in povzročata kašljanje. Ob prehladu kašelj utegne biti sprva moker, kasneje pa postane suh in dražeč. Kašelj je ravno tako pogost med gripo - značilen je suh in močan kašelj.

Dodaten zaplet med gripo predstavlja pljučnica, ki včasih zahteva hospitalizacijo. Če kašelj ne izgine, sluz pa postane rumeno-zelene barve, vročina zleze nad 39°C in težko dihate, takoj obiščite zdravnika.

Bolečine v ušesih: Lahko jim povzročita oba

Srednje uho je povezano z grlom preko eustahijeve cevi in ker sta obe bolezni vnetji zgornjih dihal, lahko pride do vnetja bobniča. Bolečina je lahko ostra, topa ali pekoča, a če je povezana s prehladom oziroma gripo, se bo polegla sama od sebe.

V nekaterih primerih se v ušesu razvije sekundarna okužba. Bolečina navadno nastopi sunkoviteje in je močnejša. Če bolečina ne izgine z drugimi simptomi, obiščite zdravnika.

Prehladi se začnejo s pekočim grlom

Eden prvih znakov prehlada je pekoče grlo. Ponavadi traja nekaj dni in preide v smrkav ali zamašen nos. Prav tako je pekoče grlo lahko simptom gripe, vendar nastopi hkrati z ostalimi simptomi, vključno z bolečinami, vročino in utrujenostjo.

Zamašen nos verjetno pomeni prehlad

Če imate zamašen nos in se ne počutite, kot da vas je povozil vlak, imate verjetno prehlad. Tako kot velja za pekoče grlo, bodo v primeru gripe zamašen nos spremljali drugi simptomi.

Sinusne okužbe so težave, ki lahko nastanejo tako pri prehladu kot gripi. Simptomi so bolečina ter pritisk okoli nosu, ličnic, sinusov, za očmi in čelom.

Ključno je umivanje rok in preventiva

Umivanje rok je eden najboljših načinov za izogibanje okužbe. Roke umivajte pogosto in temeljito z vodo in milom, drgnite jih vsaj 20 sekund. Namesto mila lahko uporabite razkužilo na osnovi alkohola.

Če se vam kljub vsemu ne uspe ogniti okužbi, naj viruse pričaka dobro pripravljeno telo.

Preverite naš bogat nabor izdelkov za imunost TUKAJ >> 

NOVO: Cold Combat v ponudbi "Plačaj 2, prejmi 4!"