Prekletstvo sodobnega življenja

Bolezen, ki jo zdravniki imenujejo nealkoholna zamaščenost jeter, je napredujoča. Dobra novica pa je, da se z ustreznim ravnanjem stanje lahko precej izboljša. Če bolnik nič ne ukrene, se jetra lahko vnamejo, brazgotinijo, sledita lahko ciroza in odpoved jeter. Vse to se zgodi, ne da bi bil človek reden uživalec alkohola! Bolezen razvije je povezana z uživanjem nekakovostne hrane, polne slabih maščob, tudi neprimernega kombiniranja jedi ali pa uživanja hrane v večjih količinah. Ker jetra zaradi zamaščenosti ne morejo dobro delovati, lahko to povzroča dodatne zdravstvene zaplete.

image

Strokovnjaki menijo, da je za poškodbe jetrnih celic prav gotovo kriv tudi oksidacijski stres. Ljudem s preveliko telesno težo zato priporočajo, naj začno jesti vsaj bolj zdravo hrano, kar pomeni predvsem veliko zelenjave in oreščkov (brazilski, indijski, lešniki, arašidi, avokado, špinača, kivi, mango…).

Ljudje, ki imajo zamaščena jetra, naj bi uživali hrano z nizkim glikemičnim indeksom. To pomeni, da naj bi upoštevali podobna pravila, kot jih imajo bolniki s sladkorno boleznijo. Prehrana z nizkim glikemičnim indeksom omogoča dober nadzor nad sladkorjem v krvi in bo hkrati poskrbela tudi za hujšanje. Prav tako je dobro uživati vitamin E in snovi, ki pomagajo celicam izboljšati delovanje.

Vitamin E je močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale in ščiti membrane celic pred poškodbami, ki jih ti povzročajo. Podobno delovanje ima tudi cinarin, ki je ekstrakt artičoke.

Sojini fosfolipidi pa so osnovni gradniki za obnavljanje in nastajanje celičnih membran. Omenjene sestavine najdemo v izdelku Hepafar.

Izbrani izdelki za vas