Premagajmo alergije

Zdravljenje alergij se ponavadi začne z izogibanjem alergenom, ki reakcijo povzročajo. Ker je to zelo težko in velikokrat celo nemogoče, je v večini primerov potrebno poseči po zdravilih, ki zmanjšajo alergijski odziv in odpravijo ali omilijo bolezenske znake in simptome. V lekarnah so zato na voljo antihistaminiki, ki se dobijo tudi brez recepta.

image

Pomladi se vsi veselimo, vendar veliko ljudi, ki jih mučijo alergije, ni takšnega mnenja. Tem v boju proti alergijam včasih ne pomagajo niti medicinska zdravila, tako da je zanje pomlad še toliko bolj mučna.

Alergijske bolezni so danes ena največjih skupin bolezni razvitega sveta. Že vsak tretji prebivalec Evrope ima kakšno in vse kaže, da bo čez 20 let imela alergijo že polovica prebivalstva. Zanesljivo je za to kriv tudi hiter in stresen način življenja v industrializiranem, onesnaženem okolju.

Kaj je alergija?

Alergija je reakcija imunskega sistema na vdor alergenov v organizem. Alergeni povzročajo sproščanje histamina. Alergeni pri nealergičnih ljudeh ne izzovejo enakega odziva. Alergične reakcije lahko nastopijo v kratkem času ob stiku z alergenom ali nekaj ur po njem.

Kontaktno preobčutljivost pri človeku lahko povzročijo rastline, kovine, tkanine ipd. Alergije na dihalih izzovejo cvetni prah, živalska dlaka, plesen in hišni prah. Alergije na hrano povzročajo številne vrste živil in nekatera sredstva za izboljšanje živil, kot so aditivi. Prizadenejo lahko specifične dele telesa. Tako imajo npr. ljudje, ki so alergični na laktozo (mlečni sladkor), lahko alergično reakcijo v prebavnem traktu.

Alergija nas lahko prizadene kadarkoli. S staranjem se človekova dovzetnost in odzivanje na določene alergene pogosto spremenita, posebno kadar izvirajo iz prehrane. Pri otrocih in odraslih se lahko stanje izboljša, ne da bi spremenili prehrano. Hkrati pa se lahko, potem ko alergen prepoznamo in ga izločimo iz prehrane, pojavijo nove alergije – včasih čez nekaj mesecev ali celo let – in povzročijo podobne ali nove simptome.

Preprečevanje alergij

Zdravljenje alergij se ponavadi začne z izogibanjem alergenom, ki reakcijo povzročajo. Ker je to zelo težko in velikokrat celo nemogoče, je v večini primerov potrebno poseči po zdravilih, ki zmanjšajo alergijski odziv in odpravijo ali omilijo bolezenske znake in simptome. V lekarnah so zato na voljo antihistaminiki, ki se dobijo tudi brez recepta.

Sežemo lahko po naravnih pripravkih, ki bodo omilili alergijske reakcije:

  • Uživajte kvercetin

    Kvercetin je močan antioksidant, ki spada med flavonoide. Zaradi kvercetina ima čebula sloves zdravila proti astmi in alergijam, poleg tega deluje protivnetno. Veliko ga je tudi v jagodah maqui, paradižniku, peteršilju, špinači, čaju in vinu.

    V študijah je bilo ugotovljeno, da je kvercetin izmed vseh flavonoidov najaktivnejši. Stabilizira membrane celic, ki sproščajo histamine. Histamin v krvi povzroča simptome, kot sta vnetje oči in razdražen nos.

    Kvercetin le preprečuje, ne pa simptomatsko zdravi, zato ga jemljite redno. Če so alergije povezane z letnimi časi, ga začnite jemati že kakšnih 6 tednov, preden pričakujete, da se bodo pojavili znaki alergije.

  • Kalcij v boju proti alergijam

    Kalcij je pomemben telesni elektrolit, je sestavni del kosti in celic ter uravnava številne telesne funkcije.

    Dokazano je, da pripravki, ki vsebujejo kalcij, uravnavajo prepustnost celičnih membran in s tem zmanjšujejo izločanje histamina.

    Zato so prehranska dopolnila, ki vsebujejo kalcij, zelo dobrodošla prav v času alergij. Kalcij tudi zmanjšuje oteklost in izcedek iz nosne sluznice, ki ponavadi spremlja alergijo (predvsem seneni nahod).

Izbrani izdelki za vas