Preveč sladkorja nas postara

Če se boste odločili omejiti uživanje sladkorja, kot to priporočajo prehranske smernice, bo to koristilo vašemu zdravju, vaši postavi, pa tudi videzu vaše kože.

image

Torej, po priporočilih naj bi zaužili največ 10 % dnevnih kalorij v obliki dodanih sladkorjev (to ne vključuje naravno prisoten sladkor v sadju in drugih živilih), še bolje bi pa bilo to količino razpoloviti. Za sladkosnede je to seveda težka preizkušnja, so pa učinki vredni truda.

Višek sladkorja ustvarja škodljive spojine

 »Prehrana, bogata s sladkorjem, vpliva na kakovost kože od znotraj navzven. Sladkorne molekule se med procesom, ki ga imenujemo glikacija, vežejo na beljakovine kolagena in elastina v koži. Ta proces ustvarja škodljive končne produkte (advanced glycosylation end-products), skrajšano AGE,« razloži ameriški dermatolog dr. Joel Schlessinger.

Škodljivi učinki AGE se kažejo v prezgodnjem staranju in v težavah s kožo. »Škodo, ki jo povzročijo končni produkti AGE, opazimo v obliki tankih črt in gub ter v pusti in bledikavi polti, pojasni dr. Schlessinger. »AGE pa lahko preprečujejo tudi tvorbo novega kolagena in elastina, kar onemogoča koži, da bi se naravno obnovila.«

Več študij je prav tako potrdilo, da lahko prehrana z visokim glikemičnim indeksom povzroči izpuščaje. Gre za živila, ki vplivajo na hiter dvig krvnega sladkorja, kot so sladkarije, bel kruh, bele testenine, sladko in slano pecivo, sladke gazirane pijače in podobno. S hitrim dvigom sladkorja v krvi spodbudijo tudi hormone, ki sprožijo prekomerno proizvodnjo maščobe in posledično aknavost. 

Rešitev ni odrekanje, ampak pametne odločitve

Če se ne morete upreti sladkim razvadam, dr. Schlessinger svetuje izbiro koži bolj prijaznih pregreh: »Izberite čokolado s čim višjo vsebnostjo kakava, saj to pomeni, da ima tudi manj sladkorja. Privoščite si raje rdeče vino kot belo, saj ima manj sadnega sladkorja fruktoze. Bodite pa pozorni tudi na skrite sladkorje v na videz zdravih živilih, kot so konzervirani kompoti in sadni jogurti. Preberite deklaracije na živilih in se izogibajte tistim z dodano sukrozo ali koruznim sirupom.« Alarm naj vam zasveti tudi pri napisih, kot so dekstroza, glukoza in saharoza, saj gre za enako stvar – sladkor.

Pri zdravju kože pa vam lahko pomagajo tudi preverjeni izdelki, kot je 100% naraven ALL IN A DAY B kompleks. Izdelek še posebno priporočamo vsem, ki potrebujejo podporo za ohranitev lepe in napete kože, brez vidnih znakov staranja, ter kakovosti nohtov in las.