Probiotiki dobri za hujšanje

Letošnja raziskava je dokazala, da probiotiki ne le urejajo prebavo, spodbujajo odpornost in uravnovešajo procese v človeškem telesu, temveč celo pripomorejo k vitki liniji.

image

Redno uživanje probiotičega jogurta ali prehranskega dopolnila z mlečnokislinskimi bakterijami lahko vpliva na izgubo telesne teže in preprečevanje bolezni, kot so debelost, diabetes tipa II ali bolezni srca in ožilja. (Foto: 123rf.com)

Probiotiki in hujšanje

Britanska raziskava je vključevala 125 žensk s povečano telesno težo, ki so 3 mesece sledile zdravi shujševalni dieti. Polovica udeleženk je vsak dan uživala tudi probiotike v obliki prehranskih dopolnil, druga polovica pa je uživala placebo. Nobena ženska ni vedela, v katero skupino spada.

Raziskava dokazala – probiotiki spodbujajo izgubo telesne teže

Ženske, ki so redno uživale probiotike, so v treh mesecih v povprečju izgubile dobre 4 kg, druga skupina žensk pa je v povprečju izgubila le 2,2 kg. Še boljša novica je, da so tiste, ki so uživale probiotike, prekomerno težo še naprej izgubljale, ostale pa so po končani študiji težo le ohranile.

Znanstveniki so tako zaključili – probiotične kulture učinkovito spodbujajo hujšanje na zdrav način, saj vplivajo na razvoj dobrih bakterij, ki uničujejo slabe bakterije, ki so povezane z debelostjo. Zanimivo je, da naj probiotiki ne bi imeli enakega vpliva na moške. Moški s probiotiki ne morejo vplivati na proces hujšanja.

Zaključek: Uživajte probiotike za hujšanje

Sodeč po raziskavi lahko rečemo, da probiotiki spodbujajo razvoj bakterij, ki zavirajo razvoj debelosti, diabetesa tipa II in inzulinske rezistence, ki dolgoročno lahko vodi v razvoj bolezni kardiovaskularnega sistema.