Rastline, ki čistijo zrak

Pred časom je NASA opravila raziskavo o očiščevalnemu učinku rastlin v prostorih. Ugotovili so, da smo nekatere do sedaj premalo cenili glede njihovega posebnega učinka. Predvsem rastline z velikimi mesnatimi listi učinkujejo kot naravni filtri in čistilci zraka v notranjih prostorih.

image

Testi so pokazali, da določene rastline uničujejo tudi nekatere nevarne snovi, ki vdirajo v naše prostore skozi klimatske naprave, pohištvo in tekstil. Preverite, katere rastline to so.

Bršljan

NASINI znanstveniki so na prvo mesto uvrstili bršljan. Je daleč najbolj učinkovita rastlina kar se tiče filtriranja oziroma vsrkavanja formaldehidov. Je zelo nezahtevna rastlina, ki uspeva na zmerni svetlobi, temperaturi in celo zalivanju.

image

Bršljan, številka 1 med naravnimi čistilci. Čudovita viseča rastlina z neverjetno zmožnostjo čiščenja zraka.

Spatifil

Ta rastlina prostore očisti in filtrira mnoge onesnaževalce kot so benzen, trikloretilen in formaldehid. Za najboljši očiščevalni učinek je dobro postaviti rastline 10 kvadratnih metrov narazen.

image

Obogatite stanovanje z zelenjem in očistite toksine brez pomoči modernih naprav.

Taščin jezik

Najboljši filter, ki ustavlja formaldehide, ki jih najdemo v čistilih, wc papirju, papirnatih robčkih in mnogih izdelkih za osebno nego. Zato vam bo prav prišla v kopalnici. Tudi ne potrebuje veliko svetlobe, vlažni prostori pa ji ustrezajo.

image

Nezahteven čistilec zraka je tudi taščin jezik, zdrava dekoracija za vašo kopalnico.

Zmajevka

NASA navaja več vrst zmajevk, ki iz zraka odstranjujejo benzen, , ksilen in toulen. Tudi formaldehid, ki prihaja v zrak skozi razne lake in premaze pohištev. Rastlina ima zelo rada sončno svetlobo, zato jo zagotovite v zadostni količini, da bo lepo rastla.

image

Zmajevka – močan in nujen prostorski antioksidant.

Čopasta zelenčica (chlorophytum comosum)

Zelenčica zmaga v boju z benzenom, formaldehidom, ksilenom in celo ogljikovim monoksidom. Rastlina je zelo nezahtevna in bo čistila prostore dolgo časa. Zalivajte jo po potrebi in to takrat, ko se zemlja popolnoma posuši.

image

Fikus

Fikus vam bo prišel prav predvsem v dnevni sobi oziroma predvsem v prostorih  s preprogami. Služi odličen filter proti formaldehidom, benzenu in trkloretilenu. Nega fikusa je na začetku zahtevna. Ko ugotovite, kakšen način zalivanja ustreza tej roži, ste že na konju.

image

Ko ujamete ritem zalivanja pa vas bo rastlina dolgo časa ščitila pred toksini.

Filodendron

Družina je odličen uničevalec večjih koncentracij formaldehidov. Pri negi pazite, da rastline ne izpostavljate preveč soncu. 

image

Filodendroni so s svojo nezahtevnostjo dobrodošli v vsakem kotičku stanovanja.

Izbrani izdelki za vas