Razbijamo mite: Jajca so slaba

Ja, res je – jajca vsebujejo holesterol. Prav tako je res, da prekomerno uživanje živil bogatih s holesterolom povzroča mašenje žil in posledično tudi srčni zastoj. Ampak trditi, da jajca neposredno vplivajo na slabše delovanje srca in tudi na srčni infarkt, je zgrešeno.

image

Epidemiološke študije navajajo, da lahko posamezniki, ki so zdravi in nimajo težav s srcem, uživajo jajca vsak dan – in to brez negativnih posledic. [1]

Kaj je holesterol?

Holesterol zaužijemo s hrano živalskega izvora, v jetrih in črevesju pa ob morebitnem pomanjkanju nastane tudi sam od sebe.

Če uživamo živila bogata s holesterolom, se naše telo temu prilagodi in ga samo proizvaja manj – in obratno.[2]

Holesterol nima vedno le negativnih posledic, ampak vpliva tudi na funkcije in vloge telesa:

  • pod vplivom sončnih žarkov se v koži pretvarja v vitamin D,
  • sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov,
  • iz njega nastajajo hormoni v nadledvični žlezi ter moški in ženski spolni hormoni,
  • je pomembna sestavina celične membrane.[3]

Kako jajca vplivajo na moje telo?

Kokošja jajca so bogata z mnogimi hranili, vitamini in minerali – si sploh predstavljate, da jeste nekaj, iz česar bi se lahko razvilo živo pišče?

Kljub vsemu, pa so jajca danes na slabem glasu in to prav zaradi visoke vsebnosti holesterola v jajčnem rumenjaku. Eno povprečno veliko jajce vsebuje 186 mg holesterola kar predstavlja 62% priporočenega dnevnega vnosa. [4] Seveda, če želite vnos holesterola zmanjšati, enostavno izločite jajčni rumenjak in uživajte le beljak.

Na splošno je varno, da uživamo do 3 jajca na dan, brez negativnih posledic. [5] Žal pa študij, ki bi pričale o posledicah uživanja več kot toliko jajc na dan, ni.

Kot zanimivost, vam lahko zaupamo študijo o 88-letnem moškem, ki vsakodnevno uživa več kot 20 mehko kuhanih jajc. Nivo njegovega holesterola je normalno, prav tako je gospod dobrega zdravja. [6] Seveda gre le za en tak primer in ta študija ne dokazuje ničesar – a je kljub temu zanimiva.

So vsa jajca enaka?

Nikakor! Že kokoši se izredno razlikujejo med seboj – kaj šele jajca.

Nedvomno so s hranili bolj bogata prav jajca kokoši, ki niso rejena pod umetnimi lučmi v velikih tovarnah. Torej, če imate možnost, se zapeljite do bližnje kmetije in si privoščite jajca kokoši, ki živijo na prostem – tako si boste lahko za zajtrk privoščili obrok poln omega 3 maščobnih kislin.

Morda bomo pa že čez nekaj let odkrili, da so domača jajca eden od najboljših superživil – bogatih z vitamini, minerali, dobrimi maščobami in vsemi potrebnimi hranili.