Recept: Paleo »granola« ploščice

12. dec. 2014 | Objavil Anja Bohinc

Obožujete muesli za zajtrk, a se skušate izogibati žitaric? Si torej sploh lahko uresničite željo! Seveda! Samo za vas sem raziskala kar nekaj receptov za granola ploščico ali domače kosmiče, ki ne vsebujejo žitaric, in končno mi je uspelo! Slastno, zdravo in polno energije :)

Paleo »granola« ploščica je zajtrk, ki je:

  • slasten,
  • hiter in
  • primeren za vse, ki ste bodisi na paleo dieti, ki temelji na načinu prehranjevanja naših prednikov, bodisi
  • za tiste, ki imate intoleranco ali alergijo na gluten.

Če si poleg te ploščice privoščite še mandljevo mleko, si lahko ta slasten zajtrk privoščite tudi vsi, ki ste alergični na laktozo.

Zdravo in slastno. Življenje je RES lepo :)

Paleo »granola« ploščica

Sestavine:

  • mandlji (šalčka)
  • indijski oreščki (šalčka)
  • bučna semena (1/4 šalčke)
  • sončnična semena (1/4 šalčke)
  • kokosov čips (1/2 šalčke)
  • kokosovo olje (1/2 šalčke)
  • med (po okusu)
  • vanilija (ekstrakt, burbonska semena)
  • cimet (opcijsko)
  • chia semena / mak (po želji)
  • himalajska sol (ščepec)
  • rozine (ali katero koli drugo najljubše sušeno sadje)

Priprava:

  1. Mandlje, indijske oreščke, bučna in sončnična semena položimo v stekleno posodo ter z ročnim mešalnikom (in z nečim pokrijemo posodo, najraje s kuhinjsko krpo, da delčki ne letijo naokrog) malce zmiksamo, zmanjšamo koščke.
  2. Kokosovo olje, med in vanilijo stopimo v ogreti pečici na 180° C.
  3. Mešanico oreškov, semen ter olja, medu in vanilije zmešamo ter enakomerno razporedimo v pekač (na peki papir).
  1. Pečemo približno 20 min.
  2. Dodamo suho sadje ali rozine ter posolimo.
  3. Pustimo, da se ohladi ter bodisi pojemo ali pustimo za drugo priložnost.
  4. Če bo masa med peko dovolj debela, se bo lepše sprijela med seboj. Tako jo boste lahko razrezali na ploščice in shranili. Če boste spekli le tanko plast, boste lahko mešanico pojedli v raztreseni obliki – z mlekom – kot kosmiče.
  5. Namesto običajnega mleka predlagam mandljevo, najbolje kar domače.

Recept najdete tukaj >>

Definitivno bo dišalo za znoret lepo, tako da verjamem, da bo granola zelo hitro pošla.

Ko enkrat osvojite pripravo, se lahko po svoji volji igrate s sestavinami in dodajate svoje najljubše.


Slasten tek vam želim!
Anja

Oznake