Resnica o kakavovem maslu

Ste se že srečali s kakavovim maslom? Nekateri ga uporabljajo v kozmetiki, nekateri pa celo v kuhinji. Nas pa je zanimalo – zakaj točno kakavovo maslo velja za zdravo.

image

1. Kakavovo maslo ni živalskega izvora, ampak je eden od produktov predelave kakavovega zrna. V procesu čiščenja, praženja in stiskanja kakavovih zrn se iz njih pridobiva kakavovo maslo in kakav v prahu. Če bi ta dva produkta združili skupaj, bi dobili čokolado (ki ji moramo dodati še mleko in sladkor – odvisno od vašega okusa). Kakav v prahu čokolado obogati z okusom, barvo in kofeinom, kakavovo maslo pa poskrbi za njeno strukturo, gladkost in velikost.

2. Posebna kombinacija maščob kakavovemu maslu omogoča, da je pri sobni temperaturi v trdnem stanju – ko pa ga namažete na svojo kožo, se utekočini. In to je tudi razlog, zakaj se čokolada v naših ustih (in včasih tudi v žepih) kar stopi. Prav tako kakavovo maslo ne more oksidirati, kar pomeni, da pomaga čokoladi ohranjati daljši rok uporabnosti.

3. Kakavovo maslo je v osnovi sestavljeno iz palmitinske, stearinske in oleinske kisline, ki imajo vse skupaj veliko pozitivnih učinkov na naše telo. A to še vedno ne pomeni, da lahko kakavovo maslo ali čokolado uživate v neomejenih količinah.

Obstaja nekaj enostavnih pravil:

  • kakavovo maslo vsebuje veliko kalorij, zato ga uživajte v manjših količinah,
  • izogibajte se čokoladi z dodanim mlekom in sladkorjem, ki to kalorično vrednost le še povečata – rajši posezite po črni čokoladi,
  • kakavovo maslo lahko že v majhnih količinah obogati vaše piškotke ali biskvit.

 

Ali veste, da ...

je kakavovo maslo pogost dodatek k negovalnim kremam ali vlažilnim losjonom? Obožujejo pa ga predvsem nosečnice, saj naj bi zmanjševalo možnost nastanka strij.