Resnica o kardio vadbi

Šport je zdrav, a se moramo zavedati, da vsaka aktivnejša fizična aktivnost močno spodbuja nastanek prostih radikalov. Če si redno privoščite fizično aktivnost – tek, fitnes, aerobiko oz. kardio vadbo, vam priporočamo, da spoznate resnico o športu in kardio vadbi.

image

Nastajanje prostih radikalov je popolnoma naraven fizični proces – kot dihanje. Bolj globoko dihamo, več prostih radikalov nastane. Ko dihamo, 95% kisika porabijo naše celice za presnovo, preostanek pa se porabi za nastanek prostih radikalov.

Aktivni? Ogrožajo vas prosti radikali! 

Ko smo fizično aktivni – predvsem v obliki kardio vadbe, se naša presnova v primerjavi z mirujočim stanjem poveča za 10- do 15-krat. Celice v aktivnih mišicah (tistih, ki jih uporabljamo med telovadbo) začnejo presnavljati tudi do 200-krat hitreje, kot če mirujejo. Hitrejša presnova povzroči višjo proizvodnjo prostih radikalov.

Povečana aktivnost, hitrejši srčni utrip, večji vnos kisika in pospešen metabolizem poveča dostopnost kisika do vaših celic, kar spodbudi nastajanje prostih radikalov. Rešitev? Če tečete, hodite na aerobiko ali redno plešete, je priporočljivo, da razmislite o uživanju antioksidantov, saj so to edini »protistrup« za proste radikale.

Strokovnjaki zato priporočajo, da vsi aktivni uživajo več sveže zelenjave in sadja, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, poleg tega pa morajo povečati tudi količino antioksidantov v obliki prehranskih dopolnil.

Prosti radikali in antioksidanti

Antioksidanti so molekule z dodatnim elektronom, zato privlačijo proste radikale, ki jim ta dodatni elektron manjka. Ko se povežejo, molekula spet postane stabilna in ne uničuje naših celic – ne spodbuja staranja, bolezni, poškodb mišic in ne zmanjšuje gibljivosti sklepov.

Športniki naj poskrbijo za zadovoljiv vnos karotenov, vitamina C in A.

Kralj med karoteni – naravni astaksantin

Eden izmed najmočnejših virov antioksidantov je naravni astaksantin, ki varuje telo pred prostimi radikali, prispeva k zdravju srca in ožilja, preprečuje staranje tkiva, pospešuje regeneracijo mišic in sklepov ter povečuje vzdržljivost.

Naravni astaksantin je rdeče oranžen pigment, ki je soroden ostalim karotenom. Najdemo ga tako v rastlinskem kot živalskem svetu. Najdemo ga tudi v divjem lososu, ki ima prepoznavno oranžno barvo. Prav astaksantin – to naravno barvilo, je tisto, kar lososu omogoča, da plava protu močnemu rečnemu toku sedem dni in tako izpolni svoj življenjski poklic.

Tako ni čudno, da astaksantinu pravijo »kralj med karoteni«, saj ima izjemenvpliv na moč in vzdržljivost. Zaradi svojega pozitivnega vpliva, ga vse pogosteje pridobivajo za prehranska dopolnila. Za ta namen naravni astaksantin pridobivajo iz mikroalge haematococcus pluvialis.

Astaksantin - izjemen antioksidant

Pred negativnimi posledicami prostih radikalov, se lahko zaščitimo tudi z uživanjem antioksidantov. Antioksidanti nevtralizirajo njihovo delovanje in varujejo naše telo.

Ko pomislimo na antioksidante, večina izmed nas pomisli na beta karoten, vitamina C in E. A karotenoid astaksantin, čedalje hitreje pridobiva na ugledu najmočnejšega antioksidanta. Ena izmed študij je pokazala, da je astaksantin:

  • 14,3 krat močnejši antioksidant kot vitamin E,
  • 53,7 krat močnejši antioksidant kot beta karoten in
  • 64,9 krat močnejši antioksidant kot vitamin C.1

Ultimativni antioksidant za športnike

Astaksantin je ena izmed tistih super molekul, ki bi jih moral uživati vsak izmed nas. Vseeno pa je njegovo uživanje še posebej priporočljivo za vse športno aktivne osebe, saj:

  • zavira bolečine v mišicah in sklepih po športni aktivnosti,
  • izboljša telesno vzdržljivost,
  • zavira nastajanje mlečne kisline in
  • pospeši regeneracijo telesa.