Kaj pa če se redite zaradi jogurta?

Slovenci smo veliki ljubitelji mlečnih izdelkov, med njimi jogurtov. In jih tudi veliko pojemo. Še posebno pa teknejo poleti. Čeprav jogurt velja za zdravo živilo, je mogoče eden od krivcev za vaše odvečne kilograme. Preverite, zakaj je tako.

image

Predstavljajte si, da vstopite v trgovino z živili in se odpravite k hladilniku z mlečnimi izdelki. Ali ste tudi vi opazili, da je včasih kar težko najti navaden jogurt? V vidno polje nam najprej planejo raznobarvni sadni jogurti z najrazličnejšimi okusi – in, kar nam je manj znano, polni sladkorja. Ali bi jih izbrali, če bi bilo na embalaži narisano, koliko kock dodanega sladkorja vsebujejo? In veste, koliko jih vsebujejo? V enem lončku sadnega jogurta je dodanih do 7 kock sladkorja!

Sadni jogurt je kot sladica

Kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ima večina sadnih jogurtov, ki so jih testirali, od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih. To pomeni od 3 do 7 kock sladkorja na lonček. "Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," poudari prehranska strokovnjakinja pri ZPS dr. Tanja Pajk Žontar. "To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1500 kalorij, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, z enim sadnim jogurtom zaužili kar polovico ali celo več `še varne´ dnevne količine sladkorja."

Kateri jogurt je res zdrav?

Najbolj zdrav jogurt je tisti, ki je v najbolj osnovni obliki - brez dodanih sladkorjev, arom, barvil, želatine in drugih dodatkov, ki nadomeščajo pravo sadje. Če pa si zaželite sadni jogurt, je najboljša rešitev, da si ga pripravite sami: zmiksajte sadje in po želji dodajte med, agavin sirup ali melaso. Pomislite na jagode, maline, borovnice, pomaranče, mango … Zdrav in polnovreden obrok si lahko pripravite tudi, če jogurt obogatite z acai, goji ali inkovskimi jagodami, chia semeni in kakavovimi zrni, s kančkom cimeta pa bo okus še bolj poln. Skratka, najbolj zdrav jogurt je naraven jogurt.

Kot ocenjujejo na ZPS, so navadni jogurti na naših trgovskih policah, povečini kakovostni. “Na splošno za navadni jogurt velja, da ima visoko hranilno vrednost, saj je bogat z beljakovinami, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, z vitamini in minerali. Hranilne snovi so v jogurtu v obliki, ki jih naše telo lahko dobro izkoristi, velja pa tudi poudariti, da so hranilne snovi v jogurtu v dobri kombinaciji. Primer: visoko razmerje med kalcijem in beljakovinami zagotavlja vzdrževanje zdravih kosti in zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze,” pojasni Pajk Žontarjeva.