Shujšajmo z jogo!

Z redno vadbo joge lahko vplivate na izgubo odvečne teže. Če si samo predstavljate, kako napenjate mišice, ko vztrajate v določenem položaju, razumete, da kurite kalorije. Seveda, rezultati niso isti kot pri teku, aerobiki in drugih intenzivnejših tipih vadb. Pa vendar, pomislite na tiste jogije, ki vadijo že več let, kako vitek je njihov stas! Pa poglejmo, katere asane oziroma kateri jogijski položaji so tisti, ki nam pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov in krepitvi mišic.

image

Položaj stola (Utkatasana)

Stojte v položaju gore z vzravnano hrbtenico, stopala so vzporedna z boki. Hrbtenica je ravna, glava oziroma njen pogled usmerjen ravno naprej. Vdihnite in dvignite roki navzgor. Naj bosta vzporedni tik ob ušesih. Dlani usmerjeni druga proti drugi. Po želji lahko združite dlani. Prsti so iztegnjeni.

Ob izdihu pokrčite kolena, stegna poskusite čim bolj pomakniti k tlom. Če se da, so lahko vzporedna s tlemi. Trup nagnite malce naprej. Stisnite lopatici in se dvigujte po hrbtenici navzgor, medtem ko potiskate medenico navzdol. Ostanite v temu položaju najmanj minuto. Nato ob vdihu zravnajte kolena in se dvignite skozi roke, ki jih ob naslednjem izdihu izpustite.

Položaj čolna (Navasana)

Začnite v sedečem položaju in pokrčite kolena, kot bi sedli po turško. Ob vdihu se poravnajte in z izdihom z ravno hrbtenico nagnite nazaj, noge zravnajte in dvignite navzgor. Roki dvignite toliko, da bosta segali naprej, proti kolenom. Položaj zadržite toliko, da naredite pet do deset vdihov in izdihov. Položaj zapustite tako, da pokrčite kolena in se z vdihom poravnate. Celotno sekvenco ponovite pet do desetkrat.

Deska (Chaturanga Dandasana)

Lezite na trebuh. Dlani so ob prsnem košu, komolce potisnite čim bolj skupaj in z vdihom stegnite roki, ki naj bosta pravokotno s tlemi. Dlani so razprte in pod rameni, komolci ostajajo rahlo pokrčeni. Spodvihajte prste na nogah in stegnite nogi. Napnite pogačici. Napnite hrbtne in trebušne mišice. Križnico potisnemo navznoter. Glava je le podaljšek hrbtenice. Predstavljajte si, kako rastete daleč naprej. Zadržite položaj približno trideset sekund do ene minute in z izdihom popustite.

Izbrani izdelki za vas