Sijoča koža? Napolnimo se z antioksidanti!

Prijetno brezskrbnost lahko kaj kmalu uničijo razdražena koža, osipi, mozoljčki ter do nevarno rdečega opečeni deli telesa. Soncu izpostavljena koža se tudi hitreje stara, pri tem pa ne gre pozabiti na možnosti nastanka resnejših zdravstvenih težav. Napočil je čas, da se pravočasno pripravimo na poletne dni! 

image

Poleg obvezne sončne kreme z ustrezno visokim faktorjem, lahko kožo zaščitimo, zboljšamo njeno strukturo in upočasnimo njeno staranje tudi s posameznimi antioksidanti.

Za lepo in sijočo polt se napolnimo z antioksidanti!

Če potrebujete dodatno motivacijo oz. razlog za zdravo prehranjevanje, ne pozabite; antioksidanti ne vplivajo zgolj na lepo kožo, ampak so tudi odlična pomoč pri izgubi dodatnega kilograma, izboljšanju delovanja naših možganov in dobrega počutja.

1. Beta karoten z uravnavanjem pH kože skrbi za vzdrževanje optimalne vlage in zavira prezgodnje straranje kože. Vpliv beta karotena na zaviranje prezgodnjega staranja kože povezujejo z njegovim zaščitnim učinkom na kolagen v koži, saj ščiti osnovne gradnike kolagena pred oksidacijo, ki jo povzročajo UV žarki.

Najdemo ga v: špinači, muškatni buči, sladkem krompirju, korenju …

2. Astaxanthin je pigment, zaradi katerega dobijo flamingi, rakci in nekatere ribe v sezoni, ko se prehranjujejo z algami čudovito rožnato barvo. Predstavlja eno izmed tistih super molekul, ki bi jih moral uživati vsak izmed nas, saj je odličen „lovilec“ prostih radikalov, molekul, ki so krive za poslabšanje celične strukture in staranja kože.

Sijoča koža in zaščita pred soncem

Astaxanthin se je pokazal tudi kot odlična zaščita našega največjega organa – kože. Študije so pokazale, da predstavlja odlično sredstvo za uravnavanje ustrezne vlage v koži, kar posledično vpliva na gladko in elastično strukturo in odpravljanje gubic.1  

Poleg tega, da odpravlja škodo, ki jo povzročajo UV žarki, je odličen tudi za zmanjševanje bolečin po aktivnostih kot so plavanje, kajtanje, ples in podobnih vragolijah, ki jih počnemo v poletnih mesecih.

Najdemo ga v: lososu, jastogu, škampih ...

ALL IN A DAY Astaxanthin je pridobljen izključno iz najboljšega naravnega vira. Izdelek vsebuje ekstrakt mikroalg Haematococcus Pluvialis z dodanim naravnim vitaminom E. 

Ena izmed študij je pokazala, da je astaksantin:

  • 14,3 krat močnejši antioksidant kot vitamin E,
  • 53,7 krat močnejši antioksidant kot beta karoten in
  • 64,9 krat močnejši antioksidant kot vitamin C.2

3. Likopen je rdeč pigment, ki daje paradižniku barvo. Zanj je znano, da koži pomaga llažje prenašanje vpliva sonca. Priporočamo vam, da uživate paradižnik skupaj z zdravimi maščobami, kot je olivno olje.

Najdemo ga v: paradižniku

4. Vitamin C ni le nujen pri vzdrževanju zdravega imunološkega sistema, ampak je tudi bistven gradnik kolagena, „povezevalnega“ tkiva v koži, ki je odgovoren za napet, sijoč in elastičen videz kože.

Najdemo ga: v agrumih, zeleno listnati zelenjavi …

5. Lutein je hranljivo, ki varuje kožo pred UV žarki, prav tako nekatere študije kažejo, da vpliva ugodno na oči in vid.

Najdemo ga v: špinači, kodrolistnatemu ohrovtu, rukoli …

Viri:

1. Camera E, Mastrofrancesco A, Fabbri C, Daubrawa F, Picardo M, Sies H, Stahl W. Astaxanthin, canthaxanthin and beta-carotene differently affect UVA-induced oxidative damage and expression of oxidative stress- responsive enzymes. Exp Dermatol. 2009 Mar;18(3):222-31. Epub 2008 Sep

2. Bagchi, D. (2001). “Oxygen Free Radical Scavenging Abilities of Vitamins C, E, B-Carotene, Pycnogenol, Grape Seed Proanthocyanidin Extract, Astaxanthin and BioAstin in Vitro.” On file at Cyanotech Corporation.