Skrivnost matičnega mlečka

Matični mleček ali gelee royale je naravni izloček čebel, ki nima neverjetnih učinkov zgolj na čebeljo vrsto, ampak tudi na zdravje človeka. Zato upravičeno spada v kategorijo »superhrane«.

image

Zveni kot čudežni sok, mar ne? In to tudi je!

Ta kraljevska tekočina, ki je prehrana za čebelje matice, naj bi bila skrivnost za to, da lahko matice doživijo od pet do sedem let, medtem ko delavke in troti dočakajo največ osem tednov.

Matični mleček ali gelee royale je posebna snov, ki jo iz krmilnih žlez izločajo čebele dojilje. Gre za gosto tekočino mlečno bele barve, ki ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus. Prve tri dni so z matičnim mlečkom hranjene vse ličinke v panju, po treh dneh pa še ličinka, iz katere se bo razvila matica.

V vsem svojem življenju – le-to je 15-krat daljše od življenjske dobe drugih čebel – ne zaužije ničesar drugega. Matični mleček je edina hrana, ki jo matica jé. Zato mora vsebovati dovolj hranljivih snovi, da ostane zdrava, močna in v formi za svojo pomembno vlogo, tj. razmnoževanje.

Matični mleček vsebuje beljakovine, encime, hormone, aminokisline, maščobe, sladkorje, vodo in vitamine. Njegova natančna sestava ni znana, ve pa se, da vsebuje 17 različnih aminokislin, od 12 do 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 odstotkov beljakovin in od 5 do 6 odstotkov maščob ter vodo, od vitaminov pa v njem najdemo pantotensko kislino (vitamin B5), biotin, inositol, folno kislino ter vitamine C, B1, B2, B6 in niacin.

Po zaslugi številnih učinkovin matični mleček izjemno ugodno vpliva tudi na človeško zdravje.

Za dušo in telo

Med že od nekdaj velja za zlato tekočino, ki blaži marsikatere težave. Čaj z medom, žlička medu ali pa celo medu s cvetnim prahom, lahko delajo čudeže za kašljajoče ali prehlajene. Če je med čudovit in cvetni prah samo njegova nadgradnja, je matični mleček tisto, kar je po tej »lestvici« še više.

Znanstveniki pravijo, da je matični mleček pravi vrhunec naravne biosinteze zaradi čudežne kombinacije hranljivih in drugih sestavin, ki so pravzaprav popolnoma specifične za matični mleček, saj vsebuje vse elemente, ki so potrebni za rast, razvoj in normalno delovanje človeškega organizma.

Po zaslugi trans-10 hidroksi-2 decenske kisline (HDA), ki jo najdemo samo v matičnem mlečku, le-ta spodbuja delovanje imunskega sistema in pomaga uničevati viruse. Zato je odličen pripomoček za zaščito pred gripo in prehladi. Kako točno matični mleček deluje, še ni popolnoma raziskano, domneva pa se, da HDA spodbuja bele krvničke (ki so del imunskega sistema), da uničujejo viruse, med drugim tudi viruse herpesa in hepatitisa.

Priporočljiv je tako za odrasle kot otroke, mnogi strokovnjaki pa poudarjajo, da je dober tudi zato, ker so zlasti otroci in najstniki nagnjeni k izbiri slabe prehrane.

Matični mleček kot dopolnilo je zato kot nalašč za reševanje takšne zagate, saj ima sicer visoko hranilno vrednost (z vitamini, minerali, nenasičenimi maščobami in aminokislinami), vendar so vse snovi v naravni obliki, kar omogoča, da jih telo precej zlahka prebavi.