6 stvari, ki jih o chia semenih še ne veste

Chia semena so brez dvoma superživilo, ki je obnorelo svet in tudi naše kuhinje. Imajo izredno hranilno vrednost in nudijo podporo vašemu zdravju, poleg tega pa se v teh majcenih semenih skriva še veliko neodkritih skrivnosti.

image

1. Starodavna plemena so jih uporabljala za povečanje mišične vzdržljivosti

Azteki, Mayi in ostala starodavna plemena so velik del svojih življenj preživeli v boju in lovu, zato so potrebovali moč in vzdržljive mišice, saj so morali včasih preteči tudi ogromne razdalje.

2. Uporabljali so jih kot denarno valuto

Azteki so chia semena uporabljali celo kot denarno valuto, saj so jih tako častili. Ob osvajanju Amerike, so španski zavojevalci uničili vse chia rastline in prideljke.

3. Ponovno jih je odkril Dr. Wayne Coates

Šele okrog leta 1990 je Dr. Coates ponovno odkril chia semena ob raziskovanju Argentine. Zavzel se je, da jih vrne na svetovni trg, da bi njihova hranilna vrednost pomagala celemu svetu.

4. Uvrščamo jih v družino ustnatic

Poleg chia semen v to družino uvrščamo še origano, timijan, baziliko, sivko, meto in meliso. Ker je ta družina znana po tem, da jih insekti pustijo pri miru, lahko chia semena gojimo brez uporabe pesticidov.

5. Chia semena zlahka vzklijejo

Nekateri verjamejo, da vzklita semena v sebi skrivajo še več hranilnih snovi. Če želite vzkliti chia semena in z njimi popestriti svojo solatko, jih potresite po mokri papirnati brisački in jo redno vlažite 1 teden.

6. Tudi malčki jih obožujejo

Od 6. meseca naprej lahko dojenčki pričenjo uživati chia semena. S tem na enostaven način povečajo vnos omega 3 maščobnih kislin, ki pripomorejo k boljšemu razvoju možganov. Pozitivni učinki na malčka vplivajo že, če mati redno uživa chia semena, medtem ko ga še doji.