Skrivnosti iz gozda

Ste že slišali za reishi, cordyceps ali chago?

image

Vsem trem je skupno, da jih v obliki gob najdemo v številnih evropskih gozdovih – morda vas bo presenetilo dejstvo, da je nekatere od teh moč najti tudi v Sloveniji.

Bodite pazljivi

Z zastrupitvijo z gobami se letno sreča okoli 100 Slovencev[1]. Zato moramo biti pri nabiranju in tudi uživanju gob izredno pazljivi, da res uživamo gobe, ki so za naše telo koristne in nestrupene.

Da bo vsaka skrb odveč, smo za vas zbrali, posušili in pripravili 3 zdravilne gobe oziroma glive, ki jih lahko uživate vsakodnevno. Slednje izvirajo iz nadzorovanega naravnega okolja ter nikakor ne ogrožajo ali izkoriščajo moči narave.

Verjamemo, da lahko izboljšajo kakovost našega življenja

Gobe so izredno vsestransko ter bogato živilo in vplivajo na različne aspekte našega življenja. Naj le izpostavimo nekaj pozitivnih lastnostih naših 3 najljubših:

  • Reishi je goba, popularna že tisočletja, saj krepi imunski sistem in naše telo ščiti pred prehladi in virusnimi vnetji. Najraje jo uživamo v čaju, ki poleg čajne žličke reishija vsebuje tudi nekaj rezin sveže ingverjeve korenine.

 

  • Cordyceps je gliva, ki je navdušila mnoge športnike. Učinkuje z zviševanjem vzdržljivosti ter moči, poleg  tega pa omogoča tudi hitrejšo regeneracijo mišic po telesno naporni vadbi.

 

  • Chaga je drevesna goba, ki jo najpogosteje najdemo na steblu breze. Odlikuje jo izjemna antioksidativna moč, ki telesu pomaga vrniti energijo ter premagati stres ter utrujenost – smo že omenili, da je izredno bogata tudi z vitamini in minerali?

Kako jih najlažje uživamo?

Eden od najenostavnejših načinov je uživanje 1 čajne žličke pripravka v jogurtu, smoothiju ali drugem napitku.

Če ste morda ljubitelji eksotičnih toplih napitkov, pa lahko eksperimentirate in si jih dodate tudi k vašim najljubšim čajnim mešanicam.

Ali veste da…

se gliva cordyceps hrani z živimi organizmi kot so pajki in mušice. Ko cordyceps napade insekt ta okameni. Večinoma prah corycepsa (vključno z okamenelimi insekti) zmeljejo in ta prah ponudijo v prodajo. Pri VegaLife coryceps vzgajamo v nadzorovanem okolju, v Krajski Gori in je vzgojen izključno na rastlinski osnovi, torej ga ne hranimo z živimo organizmi, zato je edini, ki ne vsebuje insektov.

 



[1] http://24ur.com/bin/article.php?article_id=2060902&show_media=6056703