Sladko-kisla zvezdica nam pomaga pri hujšanju

Pri nas malo poznani sadež, ki ga kot hrano in v zdravilstvu v deželah s tropskim podnebjem uporabljajo že stoletja, je prava zakladnica vitamina C in vlaknin. Ker je karambola obenem nizkokalorična, je tudi dobra zaveznica pri hujšanju. 

image

Karambola, ki ji zaradi značilne oblike v anglosaškem svetu pravijo zvezdni sadež (star fruit), je vsa užitna – tudi njena lupina. Lahko je rumena ali zelena ter dveh oblik: manjša je kiselkasta, večja je bolj sladka. Že srednje velik sadež, težek okrog 90 gramov, je bogat vir številnih hranil, še posebno vitamina C: z enim sadežem zaužijemo že pol priporočenega dnevnega vnosa vitamina C – in le 30 kalorij!

Malo kalorij, ogromno hranil

Karambola je z energetskega vidika najmanj kaloričen tropski sadež, z vidika hranilne vrednosti pa izjemno bogat. Poleg vitamina C in vlaknin vsebuje tudi vitamin B5, folate, baker, kalij in magnezij. Ta hranila v skupnem součinkovanju pripomorejo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ki sta pogosti spremljevalki hujšanja.

Karambola učinkuje na več ravneh hkrati

Karambola zaradi svoje bogate sestave na več načinov pomaga pri hujšanju:

  • vitamin C, številni flavonoidi in drugi antioksidanti, ki jih vsebuje, pomagajo nevtralizirati proste radikale in tako preprečiti vnetne procese v telesu (ki so povezani z debelostjo),
  • polifenoli in druga rastlinske učinkovine sodelujejo pri zaščiti DNK pred poškodbami, ki vodijo v počasnejši metabolizem,
  • vlaknine upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov, s čimer občutno znižajo raven sladkorja v krvi (uravnotežena raven sladkorja v krvi je ključna pri hujšanju),
  • vlaknine vplivajo tudi na zmanjšanje ravni trigliceridov in skupnega holesterola v krvi (povišane ravni teh maščob v krvi vodijo v številne bolezni sodobnega časa, še posebno srčno-žilne).

Slimcut DIETSTAR – kombinacija za hujšanje, ki dokazano deluje

Glede na to, da je karambola pri nas precej neznana, jo je tudi težko dobiti. Če pa jo že kje zasledimo, ni več sveža, torej je med dolgo potjo do naših trgovskih polic izgubila večino koristnih hranilnih snovi. V želji po zdravem hujšanju je zato smiselno poseči po kakovostnem izdelku, ki vsebuje tudi njene naravne izvlečke. Tak je Slimcut DIETSTAR: poleg karambole vsebuje še izvlečke rjave morske alge (Ascophyllum nodosum), kivija in tamarinda in čajevca (Camellia sinensis), ki skupaj dokazano vplivajo na metabolizem sladkorjev. Uravnavajo izločanje ščitniških hormonov in skrbijo za optimalno porabo energije, visoka vsebnost vitamina C pa prispeva tudi k sproščanju energije pri presnovi.