RAZBIJAMO MITE: Lahko s smehom pokurimo odvečne kalorije?

Prav vsak od nas se rad smeji. Obstaja pa mit, da med smehom kurimo kalorije in tako oblikujemo trebušček.

 

image

Koliko ur na dan se smejete?

Smejemo se iz prepostega razloga – ker nam je nekaj smešno. Dobra šala nas lahko namseji do stopnje, da nam v oči privrejo solze. Morda ste že kdaj bili v situaciji, da ste celo izjavili: »tako se smejim, da bom dobil/-a trebušne mišice«.

Med smehom so vaše trebušne mišice aktivne

Se vam je že kdaj zgodilo, ste se tako močno smejali, da se je vaše telo skrčilo in ste celo padli po tleh? To se vam je zgodilo zaradi tega, ker se med smehom trebušne mišice skrčijo. Posledično pa se skrči tudi vaše telo – in to brez opozorila. Ko ugotovite, da ste se skrčili, se avtomatično že med smehom poskušate zravnati v vašo naravno držo.

Pri tem skrčevanju in raztezanju trebušnih mišic pa dejansko pride do porabe kalorij – saj so takrat trebušne mišice aktivne kot če bi delali trebušnjake. [1]

Drug faktor, ki vpliva na aktivacijo vaših trebušnih mišic pa je dihanje. Ko se smejimo, večinoma zrak izdihujemo, za vdihovanje pa imamo manj časa. To povzroči še močnejšo skrčitev trebušnih mišic, kar povzroči občutek bolečine in užitka hkrati.

Močan smeh od vaših trebušnih mišic zahteva veliko dela, skupaj s tem, pa se porabljajo tudi kalorije.

Smeh vpliva na večjo porabo kalorij

Preverili smo različno porabo kalorij med smehom in ostalimi aktivnostmi. Prva razlika, ki smo jo zaznali je, da se moramo na vse aktivnosti pripraviti in jih splanirati. Pri smehu ni tako – smeh je vedno spontan, poleg vsega pa še izredno sproščujoč.

Ko se hihitate oziroma lahkotno smejete, lahko v 10 minutah porabite 10 kcal. Seveda to ni ravno veliko porabljenih kalorij, če pomislimo, da v 10 minut hoje porabimo 270 kcal. [2]

Morda vas ne bo presenetilo dejstvo, da močneje ko se smejemo, več kalorij porabljamo. Tako lahko z močnješim smehom in močnejšim krčenjem trebušnih mišic porabimo kar 3-4x več kalorij.

Poraba kalorij v 10 minutah aktivnosti:[3]

Lahkoten smeh

Hoja

Močen smeh

10 kcal

27 kcal

30-40 kcal

Smeh je pol zdravja

Do sedaj smo dokazali, da med uživanjem v smešnih dogodkih porabljate izredno veliko kalorij. Vendar je poleg porabe odvečnih kalorij smeh odličen tudi za zdravljenje nekaterih drugih nevšečnosti. [4]Doktorji trdijo, da je smeh odličen recept za zdravljenje številnih bolezenskih stanj. Ob smejanju se izloča hormon serotonin, ki povečuje občutek sreče. Z dvigom nivoja serotnina, se zmanjša občutek stresa, kar lahko pozitivno vpliva na vsako vašo dieto. Torej s smehom ne samo, da uresničujete svoje dietne načrte, ampak tudi skrbite za svoje osebno zdravje.

Zdravilni učinki smeha se poznajo tudi na:[5]

  • večji sprostitvi mišic trebušne prepone;
  • odpravljanju zaprtosti;
  • stabilnejšem imusnkem sistemu;
  • lajšanju stresa;
  • počasnejšemu razvoju Alzheimerjeve bolezni.

Naj vam bodo vaše čudovite trebušne mišice v dokaz, vašega čudovitega, predvsem pa nasmejanega življenja!

 

 [1] https://www.quora.com/Why-do-people-say-laugh-until-your-stomach-hurts

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518926/

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518926/

[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907450/

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719285/

Izbrani izdelki za vas