Smem to jesti ali ne?

Ne glede na to, ali ste na kakšni dieti ali ne, se bi morali za vsako živilo vprašati 2 stvari – ali je hranljivo in ali ga lahko prebavim. Tako boste najlažje izbrali živila, ki ustrezajo zahtevam zdravega življenja in vašemu telesu.

image

Kvinoja je recimo izredno zdravo in polnovredno živilo, ki pa številnim dela prebavne težave. Če tudi namakanje in predpriprava ne pomagata, jo črtajte iz jedilnika.

»Ali je hranljivo?«

To je prvo vprašanje, ki bi si ga morali zastaviti glede vsakega živila, ki ga uživamo ali ne. Zakaj? Ker le tako telesu zagotovimo hrano, ki nas napolni z nujnimi snovmi, kot so beljakovine, zdrave maščobe, ogljikovi hidrati, vlaknine, vitamini, minerali itd.

Številni recimo ne jedo avokada, ker ima veliko maščob in zato tudi veliko kalorij. A resnica je preprosta – avokado je odličen dodatek vaši dieti, ker vaše telo obogati z mononenasičenimi maščobami, ki celo pomagajo stopiti maščobne obloge, poleg tega pa v sebi skriva veliko vitamina C, B6, magnezija in železa. Ker vsebuje veliko vlaknin, pripomore tudi k uravnoteženi prebavi.

Zmešajte ga v smoothie, narežite ga v solato ali pa ga dodajte v sendvič iz pirinega kruha in kalčkov.

»Ali je prebavljivo?«

Kvinoja je žitarica, ki je izredno hranljiva, saj v sebi na 100 g skriva kar 14 g beljakovin in 7 g vlaknin. Bogata je tudi s kalcijem in kalijem. A številni jo težko prebavijo, saj so semena obdana s posebnim slojem, ki otežuje prebavo.

Če vas kvinoja napenja, vam v želodcu naredi neprijeten občutek, jo lahko čez noč namočite v vodi, v katero ste stresli malce himalajske soli. Preden jo skuhate, jo še temeljito sperite pod tekočo vodo.

Če bo zgornji nasvet deloval, odlično! V svojo dieto lahko sprejmete okusno in polnovredno kvinojo, sicer pa je bolje, da se ji odpoveste.

Kvinojo lahko uporabite v hladnih solatah, kot prilogo, je odlična alternativa klasinim rižotam, prav lepo pa se obnaša tudi v pekaču, če iz nje naredite mini pogačice.

Dieta, ki je 100-odstotno tvoja

Če boste pošteni pri raziskovanju, katera živila so resnično polnovredna in vašemu telesu niti malce ne ponagajajo (vas ne napihujejo, vam ne povzročajo bolečin ali slabega počutja), si boste sestavili najboljšo dieto zase.

Če boste izbrana živila uživali zmerno in jih porazdelili v primerno majhne 3 do 4 obroke, poleg tega pa vsaj trikrat na teden poskrbeli za fizično aktivnost, ste lahko prepričani, da s telesno težo ne boste imeli težav, počutje bo pa odlično!

Izbrani izdelki za vas