So vaša jetra (pre)obremenjena?

Zadnje čase je hujšanje z razstrupljanjem telesa ali detox vse bolj popularen. Le redkokdaj pa se poudari, da se pravo razstrupljanje začne prav z razstrupljanjem jeter.  

image

Jetra so največji notranji organ, odgovoren za približno 500 funkcij, med drugim za presnovo maščob in toksinov, ki krožijo po našem telesu. Njihova najpomembnejša funkcija je razgrajevanje in odstranjevanje škodljivih snovi. Jetra so kot skladišče, v katerem shranjujemo energijo in vse snovi, ki so bistvenega pomena za naše telo. Ker jetra opravljajo veliko vitalnih nalog, lahko njihova poškodba vpliva na vse sisteme v telesu in s tem povzroči hude zdravstvene težave.

Preobremenjena jetra z maščobami in toksini so zakisana. Takšnemu stanju pravimo tudi nealkoholna zamaščenost jeter. Človek, ki ima zamaščena jetra, se velikokrat sooča s slabim počutjem, pomanjkanjem energije, upadom odpornosti in povišano telesno težo. Zamaščena jetra se lahko tudi vnamejo, kar pa je že bolezensko stanje, pri katerem je treba hitro ukrepati.

Kako zvesta vam bodo jetra?

Jetra so deloholik. Delajo vedno in vsak dan, da bi izpolnila svoje obveznosti. Ko pa so na dopustu, je čas za paniko! Zato jih začnite ceniti in jim priskrbite razstrupljanje (detoksikacijo), da vam lahko tudi v prihodnje pomagajo.

Saj ne pijem alkohola!

Včasih so zamaščena jetra povezovali izključno s pretiranim pitjem alkohola. Danes vemo, da imamo zamaščena jetra lahko tudi, če nikoli nismo zaužili niti kapljice alkohola – temu rečemo nealkoholna zamaščenost jeter.

Če so jetra dolgoročno obremenjena z maščobami in toksini, pride do tako imenovane nealkoholne zamaščenosti jeter.

Če zamaščenosti jeter pravočasno ne zdravimo, to lahko pripelje do vnetnih procesov, ki pa predstavljajo resno težavo, za katero moramo nujno poiskati strokovno pomoč.

Zdrava jetra = vitek pas

Kako so povezana mastna jetra s čezmerno telesno težo? Odgovor je preprost. Jetra so zadolžena za metabolizem maščob in toksinov, ki jih v zdravem organizmu zmore nemoteno razgrajevati in izločati. Zaradi »čistega« telesa je tudi naša prebava urejena in s tem povezano naše telo ne shranjuje odvečnih maščobnih zalog, ampak jih sproti porablja za energijo.

Mastna jetra so prezaposlena s čiščenjem in izločanjem toksinov. Vso energijo porabijo za obnovo svojih celic. Predstavljajte si čistilno napravo, ki je tako »zapacana«, da ves svoj čas namenja zgolj samočiščenju, namesto tistega, za kar je namenjena.

S čim škodimo jetrom?

Jetra so organ, ki je zadolžen za presnovo maščob in strupov, ki krožijo po telesu. Zato so toliko bolj obremenjena, ko: 

  • dihamo onesnažen zrak
  • pijemo oporečno vodo, alkohol ali sladke gazirane pijače
  • jemo mastno in močno predelano hrano

K zamaščenosti jeter oz. zakisanosti telesa prispeva tudi premalo gibanja in 

zanemarjanje ustrezne sprostitve ter spanca.

Sensilab priporoča